» » » Хто винайшов пеніцилін?

Хто винайшов пеніцилін?

Хто винайшов пеніцилін?

Олександр Флеммінг - так звуть того, хто винайшов пеніцилін. Унікальна властивість цвілі Penicillium glaucum - руйнувати хвороботворні бактерії - він помітив ще в 1928 році, однак цілих десять років його відкриття залишалося непоміченим. Причиною такої неуваги був той факт, що відкриття пеніциліну ставило під сумнів саму авторитетну на той момент концепцію імунітету. Флемминг продовжував дослідження, незважаючи на загальний скепсис, але через обмеженість вченого в засобах робота просувалася дуже повільно.

У 1938 році роботами Флеммінга зацікавилася група молодих вчених з Оксфорда. Сучасне обладнання і хороше фінансування дозволили їм, нарешті, отримати чистий пеніцилін, який довго зберігав свою ефективність. У 1941 році нові ліки вперше врятувало життя вмираючого від зараження крові підлітку - тоді пеніцилін був визнаний, нарешті, науковим співтовариством. За відкриття пеніциліну Олександр Флемінг, а також його колеги Говард Флорі і Ернст-Борис Чейн отримали Нобелівську премію.

Пеніцилін входить в число самих значних винаходів XX століття. Про інших відкриттях можна прочитати в статтях нашого розділу винаходи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!