» » » Що таке тон?

Що таке тон?

Що таке тон?

Слово "тон" має грецьке походження (tonos) і в буквальному перекладі означає "наголос" або "напруга". Існує кілька значень цього слова. Пропонуємо розглянути, що таке тон і які його види бувають.

Тон в живопису

Тоном називається одна з основних характеристик кольору. Всього їх існує три: тон, світлина і насиченість. Тон визначається особливістю розподілу випромінювання в видимому світлі. Саме він визначає назви кольорів. Приклад: "Червоний тон особливо підходить цьому інтер`єру".

Найчастіше в образотворчому мистецтві під словом "тон" мають на увазі просто насиченість кольору. Іншими словами, темрява і светлота будь-якого кольору. Наприклад, може бути синій світлого тону або синій темного тону. Тон можна зробити світліше за допомогою додавання більшої або меншої кількості білої фарби або білил. А також затемнити шляхом змішування з іншим більш темним кольором. Наприклад, якщо до жовтій фарбі додати коричневу, то ми отримаємо більш темний тон жовтого. Приклад: "Ця картина виконана в темних тонах".

Тон в музиці



У музиці тоном називають звуки певної висоти, які не є шумом. Тон також може позначати характер звучання інструмента і бути низьким, м`яким, ніжним, грубим і так далі. Високі тони дають більш часті коливання повітря, а низькі - рідкісні. Приклад: "У цій скрипки м`який тон".

Інші значення слова

Слово "тон" також має й інші поширені значення, такі як:

  • тон в медицині - звучання працюючого серця: "Глухий тон серця";
  • тон як відтінок звучання мови людини (гордовитий, високий, низький, змінний і т. д.): "Припиніть розмовляти на підвищених тонах!";
  • характер спілкування і поведінки з людьми, а також певний склад життя: "Цей пихатий тон втомив всіх гостей", "вихованість - хороший тон для будь-якої людини".

Дізнатися значення багатьох невідомих слів і понять ви зможете в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!