» » » Що таке ідеологія?

Що таке ідеологія?

Що таке ідеологія?

Слово «ідеологія» прийшло в російську мову з грецької мови і означає в перекладі прообраз, якусь ідею або вчення. Якщо говорити про те, що таке ідеологія в сучасному розумінні, то вона має на увазі під собою якусь впорядковану систему знань і переконань, вона відображає інтереси соціуму в цілому, або його окремих груп і класів до існуючої влади і один до одного.

Спробуємо розібратися в тому, що таке політична ідеологія. По суті справи кожна держава існує на основі будь-якої ідеології. Вони можуть бути самими різними. Ідеологія може включати в себе різні наукові вчення і елементи науки, але сама по собі наукою вона бути не може. Ідеологія включає в себе деяку оцінку соціально-політичних явищ і інших сил. Кожна політична ідеологія має певну структуру. Вона в більшості випадків складається з політичної теорії, суспільно-політичних ідеалів, концепцій політичного розвитку і політичних символів. Історії відомі такі політичні ідеології: лібералізм, анархізм, комунізм чи марксизм, соціал-демократія, фашизм і нацизм, консерватизм і деякі інші, менш відомі і не поширені політичні ідеології.



Поговоримо про те, що таке ліберальна ідеологія. Це історично перша політична ідеологія, вона зародилася ще в 18 столітті, коли сформувався клас вільних власників з дворян і духовенства. Їх також називають буржуазією. Цим людям було недостатньо власного цілком хорошого матеріального становища, вони займалися і політичною діяльністю. Головною відмінною рисою, на якій базувалася ідеологія лібералізму, було переконання про те, що кожен має право на свободу, хоч би роду вони не була: духовна, матеріальна, політична. Свобода особистості - базова цінність даної ідеології. Ліберали вважали, що будь-які обмеження в економіці ведуть до застою, особливо, якщо це монополія. Противники ж лібералізму стверджували, що особистість не може бути абсолютно вільною, поки вона існує в соціумі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!