» » » Що таке фашизм?

Що таке фашизм?

Що таке фашизм?

Слово фашизм походить від італійського слова «fascio», що означає «союз». Це політологічний термін, який позначає специфічні, крайні праві політичні рухи, ідеології і політичні режими диктаторського типу. Крім того, фашизм означає італійське політичне масовий рух, очолюване Беніто Муссоліні в 1920 - 1940-ті роки. Назва радикальної організації Муссоліні звучало як «Fascio di combattimento», що означало «Союз боротьби».

У свою чергу, слово «fascio», «союз», походить від латинського «fascis», що означає «зв`язка» або «пучок». Символом зв`язки або пучка багато років тому позначалася магістратська влада. Почесні стражники вищих магістратів Римської республіки носили емблему «фасції» - зв`язка різок і встромлений в неї сокиру.

Суперечок про те, що таке фашизм і які визначення і руху він у себе включає, чимало. Дослідники колишнього СРСР, Росії, країн СНД, а також ряду західних країн під фашизмом нерідко мають на увазі, крім режиму Муссоліні, також націонал-соціалізм (нацизм) в Німеччині, португальська режим Нового держави, румунські, болгарські та угорські варіанти фашизму і похідні від них.

Основні елементи фашизму

  • Антикомунізм і ультраправа політика;
  • Традиціоналізм (практична мудрість ставиться вище ідеї);
  • Екстремізм (прихильність крайніх поглядів і заходів) і радикальний націоналізм;
  • Етатизм (ідеологія абсолютної влади держави і підпорядкування особистості йому);
  • Корпоративізм (члени суспільства - соціальні осередки, а не люди окремо);
  • Елементи популізму (звернення глави держави до широких мас народу);
  • Мілітаризм (спрямованість державної ідеології на постійне нарощування військової потужності);
  • Вождизм (спрямованість на утвердження особистості в ранг незмінного, незаперечного керівника).


Нерідко виникають складнощі з тим, щоб визначити, чим фашизм відрізняється від нацизму. Насправді, ці рухи дуже схожі за багатьма характеристиками. Адольф Гітлер визнавав серйозний вплив фашизму на формування націонал-соціалістичної партії, який надихав її керівників.

І все ж ключові відмінності у цих понять є. Націонал-соціалізм дивився, перш за все, на расу людини, вважаючи за краще арійців всім іншим народам. Фашизм же був інтернаціональний і цінував дух і здібності людини, в той час як для нацизму національність стояла на першому місці.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!