» » » Що таке унітарна держава?

Що таке унітарна держава?

Що таке унітарна держава?

Щоб краще зрозуміти, що таке унітарна держава, звернемося до словника: термін «унітарність» походить від латинського слова «unitas», що означає «єдність». Унітарною формою державного устрою вважається така, при якій частині цієї держави (велика їх частина) не мають статусу державного утворення, хоча в його склад можуть входити окремі автономні області.

Ознаки унітарної держави

Існує цілий ряд ознак, якими характеризується унітарну державу:

  1. Єдині вищі органи влади (представницькі, виконавчі та судові). Єдина конституція для всіх адміністративно-територіальних одиниць, а також загальні кредитна і податкова системи.
  2. Жодна з складових частин унітарної держави не мають державного суверенітету. Однак, місцеві органи управління можуть бути наділені певною самостійністю.
  3. Якщо в країні живуть малі національності, то держава допускає національну (іноді і законодавчу) автономію.
  4. На міжнародній арені країну представляють центральні урядові органи, які і здійснюють всі зовнішньополітичні зносини.
  5. Керівництво єдиними збройними силами також покладаються на центральні органи влади.
  6. Територіальний поділ, як правило, політико-адміністративний, але бувають і адміністративно-територіальні одиниці спеціального типу (тут діють судові округи), і загального типу (з органами загальної адміністрації).

Тепер вам знайомі ознаки унітарної держави. Деякі протиріччя в термінах зустрічаються тому, що розвиток суспільства і різні політичні процеси призводять до існування різних, часом навіть взаємно протилежних тенденцій.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!