» » » Що таке адміністрація?

Що таке адміністрація?

Що таке адміністрація?

З адміністрацією в житті нам доводиться стикатися досить часто. З новин і газет ми постійно дізнаємося про ті чи інші рішення обласної адміністрації. Приходимо на роботу, а на дошці оголошень висить нове розпорядження адміністрації нашого підприємства. А що таке адміністрація?

Термін "адміністрація" походить від латинського слова administratio, що в перекладі на російську мову означає управління. Адміністрацією називають керівні органи управління і сукупність посадових осіб, які керують виробничою або який-небудь іншою діяльністю людей.

Адміністрації поділяються на:

  • керівні органи установ і організацій;
  • органи управління муніципалітетів, регіонів і держав.

Адміністрація підприємств

Будь-яке підприємство, навіть найдрібніше, має свою адміністрацію. Керівництво невеликий автомийки може складатися з одного директора. Адміністрація великих корпорацій часом займає офісна будівля в кілька десятків поверхів.

Всі розпорядження адміністрації, що не виходять за межі трудового договору, посадових інструкцій і правил внутрішнього розпорядку, обов`язкові для виконання працівниками цієї організації.

Муніципальна і державна адміністрації

Адміністрацією також називають ієрархію органів виконавчої влади, починаючи від муніципалітетів сільських поселень і районів у містах та закінчуючи вищою рівнем державного управління.

Нерідко нам доводиться для вирішення того чи іншого практичного питання звертатися в місцеву адміністрацію (прочитайте статтю Як написати звернення).

А, наприклад, президент США неофіційно називається главою адміністрації цієї країни.

Прочитайте також статтю Що таке федерація.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!