» » » Що таке холдинг?

Що таке холдинг?

Що таке холдинг?

Холдинг - це об`єднання компаній, що включають в себе керуючий офіс (головний / материнську компанію) і дочірні підприємства. Холдинги по структурі бувають складні і прості, крім того, вони класифікуються за способом управління головною компанією дочірніми. У цій статті докладно розповімо, що таке холдинг.

Характерні риси

Головною відмінною рисою будь-якого холдингу є многоступенчатость, це означає, що в холдингу завжди передбачається наявність керуючого підприємства і дочірніх компаній. Часто холдинг організовується як піраміда, на чолі якої стоїть одна або кілька материнських компаній.

Для холдингу також типово централізоване управління. Механізми і стратегія холдингу розробляються керуючим офісом. Основна увага при формуванні стратегії приділяється наступних питань:

  • створення єдиної стратегії компанії, що розповсюджується на всі дочірні підприємства;
  • визначення внутрішньої структури холдингу;
  • організація процесу комунікацій між дочірніми компаніями і головним офісом;
  • розподілу бюджету по дочірнім підприємствам.

Простий або складний?

Простий холдинг - це структура, в якій є одна головна компанія і ряд дочірніх підприємств, а якщо деякі з дочірніх компаній і самі є головними для інших організацій (онучатих компаній), то холдинг називається складним.

Майновий або договірною?

Холдинги бувають майновими і договірними - в залежності від типу управління. Якщо управління знаходиться в руках головного офісу, що володіє контрольним пакетом акцій, йдеться про майновий холдингу. У тому випадку, коли головний офіс не володіє контрольним пакетом і управління здійснюється на основі контракту, холдинг називається договірним.

Читайте також: Що є організацією.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!