» » » Що таке стратегія?

Що таке стратегія?

Що таке стратегія?

Під словом "стратегія" в загальному сенсі розуміють певний алгоритм дій або поведінкових моделей, які повинні, в свою чергу, привести до здійснення поставленої мети.

Що таке стратегія: значення слова

Слово "стратегія" багатозначне, розглянемо докладніше його значення:

  1. Стратегія - як модель поведінки. Правила життя диктують нам поводитися по-різному в різних ситуаціях. Для кожного типу спілкування (офіційний, неофіційний) існує своя так звана стратегія поведінки. Наприклад, якщо вам необхідно відпроситися з роботи в зв`язку з певними обставинами, потрібна тактика розмови і поведінки з вашим начальником, продумана так, щоб результат бесіди приніс позитивне рішення. Більш докладно про те, як відпрошуватися у начальства читайте в статті Як відпроситися з роботи.
  2. Стратегія в грі як алгоритм дій при всіляких обставинах. Стратегія визначає операції гравця на будь-якому етапі гри. Помилково прирівнювати поняття "стратегія" і "хід гравця". Хід - це тільки лише одиничне дію в момент гри, а стратегія - розгорнутий план дій для всієї гри в цілому.
  3. Стратегія як жанр комп`ютерних ігор, де у віртуальному режимі потрібно розробляти певні тактики ведення війни. В основі гри лежить реалізація деяких ресурсів (наприклад, війська), які необхідно перебудувати в перевага над ворогом за допомогою плану. У багатьох іграх жанру стратегії поєднується військова та економічна складові.
  4. Стратегія як ланцюжок дій в бізнесі, спрямованих на здійснення цілей фірми або підприємства
  5. Стратегія як проектувальний шаблон. Його головним призначенням є використання всіляких бізнес-правил або покрокових дій в залежності від контексту.

Військова стратегія

"Стратегія" - слово давньогрецького походження, в перекладі означає "мистецтво полководця". Стратегія тісно пов`язана з військовою справою.

Стратегія - це, перш за все, дисципліна про військових тактиках, спрямованих на дозвіл військового конфлікту, наприклад, між державами, або ж на те, що бере перемоги однієї з воюючих сторін. Так, сюди можна віднести тактику раптового нападу на ворога.



Стратегія - це також тактика військового лідера, воєначальника, представлена у вигляді загального плану дій збройних сил держави. Цей план охоплює тривалий відрізок часу. Основне завдання стратегії, як військового плану, зводиться до того, щоб максимально ефективно використовувати ресурси.

Тактика, як одна з основних частин мистецтва ведення війни, лежить в основі стратегічних цілей. Тактика - це поєднання теорії та практики підготовки і ведення бою різних видів збройних сил на суші, в повітрі і на водному просторі.

На думку великого прусського полководця XIX століття Карла Клаузевіца, в основі ведення будь-якої війни лежать два взаємопов`язані процеси:

  1. формування і здійснення боїв на різних етапах війни (тактика);
  2. їх взаємозв`язок з основною метою війни (стратегія)

Стратегія вивчає предмет війни з двох позицій:

  • як явище і подія в житті соціуму;
  • з точки зору військової тематики, тобто як більш ефективно застосувати силу для здобуття перемоги над другою стороною або іншими сторонами.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!