» » » Що таке поліція?

Що таке поліція?

Що таке поліція?

Слово «поліція» походить від давньогрецького «місто, держава». А значення має на увазі сукупність, систему державних органів і служб, які займаються охороною громадського правопорядку.

Основні функції

У різних країнах спектр надаваних поліцією «послуг» різниться. Найхарактерніша функція - виявлення і розкриття злочинів та правопорушень, передбачених законодавством цієї держави. А також - у деяких випадках - запобігання і попередження оних. Взагалі, в поліції сучасної держави напрямок попередження злочину є одним з найбільш перспективних.

Також у функції органів входять: регулювання руху на дорогах, підтримання порядку в громадських місцях, нагляд за виконанням рішень інших державних структур. А в деяких країнах у віданні поліцейських знаходиться і пожежна охорона, і виконання операцій з порятунку.

повноваження

Права і обов`язки поліцейських регулюються відповідними законодавчими актами, різними за суворістю в різних країнах. Серед основних повноважень - можливість застосування примусу до цивільних осіб в разі порушення або спроби порушення кодексів, нетривалий обмеження свободи громадян (затримання на кілька діб).

структура



Є країни, в яких поліція - централізований орган. До таких належить і Росія. А в деяких державах застосовується принцип децентралізації, і поліцейські служби можуть бути розкидані по різних відомствах. Як правило, органи відносяться до виконавчої гілки влади, але зберігають зв`язок із судовою (наприклад, судова поліція).

У багатьох країнах поліція - громадянська структура і є знаряддям правової політики уряду. У деяких країнах нарівні з поліцією існує ще й жандармерія, яка є частиною ВС (наприклад, італійські карабінери).

Що таке поліція в Росії

Після недавньої реформи - це складова частина системи МВС РФ. Вона включається в органи внутрішніх справ і призначається для захисту прав і свобод громадян, протидії злочинності та забезпечення безпеки суспільства.

Ще матеріали про поліцію читайте в статтях:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!