» » » Що таке буржуазія?

Що таке буржуазія?

Що таке буржуазія?

Саме слово «буржуазія» має французьке і німецьке коріння (в німецькому, наприклад, «бург» - місто) і визначає цілий клас суспільства, який володіє власністю.

  • Відповідно до теорії Маркса, це категорія і соціальна, і класова, панівна в світі капіталу. Буржуазія має різну власністю, що виражається в плані грошових і виробничих засобів, земельних площ, патентів, а також іншого майна і існує за рахунок отримання доходів з цієї власності.

Цікаво, що в російській мові поняття «буржуа» і «буржуазія» раніше традиційно переводили, як «міщанин» і «міщанство». За аналогією з тим, що в європейський мовами «місто» означає «бург», а в слов`янських - «місце».

  • Що таке буржуазія в історичному контексті? Формування поняття почало відбуватися в середні століття, коли суспільство розділилося на селян і на городян. Відомо, що при феодалізмі буржуазією називалися виключно жителі міста. З розкладанням феодалізму формується поняття «третього стану», куди входять ремісники, купці, буржуа. З розвитком капіталізму буржуазія підрозділяється на дрібну, середню і велику, промислову та торговельну, банківську і сільську. Цей великий клас власників і по сей день в різних країнах світу є наріжним каменем економіки і розвитку суспільства.

Про значеннях інших слів читайте в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!