» » » Що таке музей?

Що таке музей?

Що таке музей?

На давньогрецькому слово «музей» означає «будинок муз». У тлумачних словниках російської мови поняття трактується, як місце, будівлю, установа, де зберігаються, виставляються на огляд і вивчаються різні предмети мистецтва - експонати. Вони повинні мати певне культурне, історичне або ж наукове значення.

Про значеннях слова музей читайте нижче.

Що таке музей: значення

  • Спочатку поняття музей означало саму колекцію експонатів. З 18 століття - також і ту будівлю, де розташовувалися дані експонати. А з 19 століття - і сама установа, яка проводить роботи з вивчення та обслуговування експонатів. Наприклад, Російська, Пушкінський, воскових фігур.
  • Іноді так називають саме місце, де жив і працював відомий письменник чи вчений. Зазвичай це квартира або будинок, відкриті для загального огляду широкого загалу або для тих, хто цікавиться біографією і творчістю діяча. Наприклад, квартири-музеї Достоєвського, Булгакова.
  • Також музеєм називають місцевість, де багато пам`ятників. Наприклад, Рим - місто-музей.

З історії

Досить багато музеїв виникло в 18 столітті в країнах Європи. Наприклад, Колекція мистецтв у Ватикані (1769) або Королівські віденська і Дрездені Колекції (1770). А знаменитий російський музей Ермітаж в Пітері був заснований в 1765.

Інтерактивність і віртуальність

Сучасні музеї використовують комп`ютерні високі технології для своїх експозицій, в результаті чого багато експонатів стали більш доступні широкому глядачеві. А що з`явилися віртуальні музеї існують тільки на моніторах комп`ютерів і у всесвітній мережі.

Про інших визначеннях і поняттях читайте в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!