» » » Що таке вто?

Що таке вто?

Що таке СОТ?

Швидше за все, кожен з нас не раз чув у новинах про Світової організації торгівлі (СОТ), інформацію про неї можна зустріти в підручнику з економіки та географії. Ця організація дуже важлива для багатьох європейських країн, проте в Росії дуже мало людей знає, навіщо і для чого вона була створена. Крім того, зараз активно обговорюється питання, якщо Росія вступить до СОТ, що зміниться. Давайте розбиратися з цією складному політико-економічним питанні.

Що таке СОТ: структура та організація

СОТ - це абревіатура, яка розшифровується як «всесвітня торгова організація». Заснована вона була в 1995 році для лібералізації торговельних відносин у всьому світі, а крім того, для врегулювання торгово-політичних відносин держав, які вступили в цю організацію. Організація виникла з Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, створене ще в далекому 1947 році.

Штаб-квартира СОТ розташована в Швейцарії, в місті Женева. Генеральним директором СОТ на сьогоднішній день є Паскаль Ламі, а на перше січня нинішнього року в організацію увійшло вже 157 країн. У підпорядкуванні генерального директора знаходиться секретаріат, або Генеральна Рада, який керує декількома комісіями. Наприклад, спеціальною комісією з питань торгової політики або комісією з врегулювання суперечок.

Офіційним головним органом організації є Міністерська Конференція СОТ, що збирається не рідше ніж раз на два роки. За всю історію організації було проведено шість конференцій, і що примітно, фактично кожна з них викликала ряд протестних акцій з боку противників глобалізації.

Основні цілі і принципи СОТ



Головною метою СОТ вважають допомогу і сприяння міжнародній торгівлі. Можна сказати, що правила, які виробляє СОТ, є нормативним апаратом для того, щоб торгівля йшла стабільно і без перешкод.

Крім того, СОТ служить таким собі посередником при укладанні торгових договорів між країнами. Це дає якусь надійність і ряд нормативних обмежень, які допомагають уникнути конфліктів.

Ще один важлива частина роботи СОТ - врегулювання спірних ситуацій, які досить часто виникають в торговому просторі.



Варто відзначити, що завдання СОТ - не досягнення якихось цілей, а встановлення загальних принципів для міжнародної торгівлі. До них відносять: рівні права, взаємність і прозорість.

Що дає вступ до СОТ

Перш за все, країна, яка перебуває в СОТ забезпечується захищеністю в питанні торгових відносин. Адже, при виникаючих суперечках в торгово-економічних питаннях ця організація надасть повну юридичну і нормативну допомогу.

Важливо і те, що країни, що розвиваються, що знаходяться в СОТ мають ряд пільг. Наприклад, в плані рівня митно-тарифного захисту ринку. Або пільги з продажу високопредельной продукції.

Що дасть Росії СОТ

Приєднання Росії до цієї організації дасть країні безліч переваг. Їх отримання є стратегічно важливим, адже загальна глобалізація, так чи інакше йде повним ходом. Конкретними бонусами від вступу в СОТ вважають такі:

  • Отримання кращих умов для доступу російської продукції на світовий ринок;
  • Доступ до законодавчої бази СОТ врегулювання торговельних суперечок;
  • Розширення можливостей для російських інвесторів в інших країнах-учасницях організації;
  • Поліпшення іміджу Російської Федерації на світовій політичній арені;
  • Участь в розробці норм і правил, що стосуються міжнародної торгівлі, з дотриманням своїх інтересів.

На сьогоднішній день йдуть великі суперечки з приводу вступу Росії в міжнародну торговельну організацію, адже крім плюсів, вступ дає і свої мінуси, зокрема, що стосуються сільського господарства, давно розвивається в країні.

Зараз складно судити, що буде, якщо станеться вступ до СОТ. Що зміниться в країні в повній мірі залежить від рішень, що приймаються в верхніх колах влади.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!