» » » Що таке юнеско?

Що таке юнеско?

Що таке ЮНЕСКО?

Як багато хто знає, існує всесвітня організація з питань науки, освіти і культури, яка називається ЮНЕСКО. У статті ми детально розповімо, що таке ЮНЕСКО і поговоримо про її діяльність.

ЮНЕСКО - розшифровка

По суті, ця назва російською мовою - просто перенесення англійських букв, так звана транслітерація. Тому розшифровувати нам доведеться англійська назва. Дослівний переклад UNESCO означає: United (Об`єднаних) Nations (Націй) Educational (за освітою), Scientific (по Науці) and Cultural (і по Культурі) Organization (Організація). По-русски це звучало б, як ООНОНК - Організація Об`єднаних Націй з освіти, Науці і Культурі, однак таке скорочення не прижилася, тому ми користуємося ось таким ось позначенням, скопійованих на російську мову - ЮНЕСКО.

діяльність ЮНЕСКО



Заснована 16 листопада 1945 року, тобто відразу після закінчення Великої Вітчизняної Війни, організація розгорнула активну діяльність, спрямовану на відновлення зруйнованих освітніх установ, реставрацію пам`яток. Основною метою ЮНЕСКО є налагодження співпраці між державами в галузі культури, освіти і науки, рішення проблем дискримінації в сфері грамотності та освіти, а також підготовка національних кадрів для кожної держави і, звичайно, охорона об`єктів культури світового значення. Ось про це ми зараз і поговоримо трохи докладніше.

Світова спадщина ЮНЕСКО

У 1972 році організацією була прийнята так звана Конвенція про охорону всесвітньої спадщини - природного і культурного, що вступила в силу в 1975 році. На щорічних сесіях, що проходять з тих пір, члени ЮНЕСКО вирішують питання про включення того чи іншого об`єкта культури в фонд всесвітньої спадщини. Як тільки та чи інша природна зона або об`єкт культури потрапляє під захист організації (кажуть: «знаходиться під егідою ЮНЕСКО»), то міжнародні норми забороняють проводити там будь-які роботи і щось зводити, зносити і перебудовувати без відома Організації. Детальніше з діяльністю організації ви можете ознайомитися на офіційному сайті ЮНЕСКО: unesco.org.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!