» » » Хто такі сепаратисти?

Хто такі сепаратисти?

Хто такі сепаратисти?
Хто такі сепаратисти?

Включаючи ввечері телевізор, щоб подивитися випуск новин, ми досить часто можемо чути про різні сепаратистських рухах в різних куточках планети. Але чи часто ми замислюємося над тим, що ж це за рух і що означає саме слово "сепаратизм"? Хто такі сепаратисти і чого вони домагаються?

визначення сепаратизму

Сепаратизм - політика відділення та відокремлення. Метою сепаратизму є відділення певної території від певної держави з метою заснувати нове, незалежне і суверенне, або ж отримати права широкої автономії, але при цьому залишитися в складі країни, до якої належить обрана територія. По суті, сепаратизм - це бажання жителів будь-якого регіону певної країни жити самостійно і незалежно. Причин для виникнення таких настроїв може бути кілька:

  • За етнічним міркувань - на певній території протягом багатьох років живе певний етнос, який бажає повернути незалежність свого регіону або ж увійти до складу іншої країни. Яскравий приклад етнічного сепаратизму можна спостерігати в Ірландії, Іраку, Ірані, Туреччині та багатьох інших країнах.
  • З релігійних міркувань - це явище спостерігається тоді, коли певний регіон, що приєднується до будь-якої країні, має зовсім інші релігійні погляди. Приклад релігійного сепаратизму можна спостерігати в Індії, а саме в її північному штаті Джамму і Кашмір. В даному регіоні багато років проживає місцеве етнічне населення, яке дотримується ісламу. Коріння цього протистояння йдуть до далекого 1846 року, коли в результаті першої англо-сикхской війни в регіоні встановилося уряд індійської династії. Тобто у населення, що дотримується ісламу, з`явилося нове індуїстська уряд. Релігійний сепаратизм може виникнути і при розбіжностях між різними конфесіями однієї релігії. Так, в Ірландії причиною сепаратистських настроїв є не тільки етнічні причини, але і розбіжності між католицькою церквою і протестантами.
  • Сепаратистські настрої можуть спалахнути у певних етносів чи населення певних регіонів, якщо їх права людини грубо порушують.

Сепаратизм може бути декількох видів: мирний, озброєний і політичний.

  • При мирному сепаратизмі населення регіону проводить регулярні мітинги з вимогами до влади визнати незалежність їхнього регіону. При такому вигляді сепаратизму зазвичай рідко доходить до якихось конфліктів між сепаратистами і владою.
  • Існує і озброєний сепаратизм, коли люди намагаються відстояти незалежність свого регіону шляхом збройного протистояння. Даний вид сепаратизму самий небажаний як для країни, від якої хоче відокремитися регіон, так і для самого регіону, так як збройні конфлікти завжди призводять до падіння економіки і часткового або повного знищення інфраструктури регіону. Але найжахливіше - загибель людей.
  • Політичний сепаратизм - певні політичні партії чи організації виступають за відділення і визнання незалежності якогось регіону. Приклади політичного сепаратизму можна спостерігати в Іспанії. За незалежність Каталонії, Андалусії, Галісії, країни Басків і багатьох інших регіонів бореться величезна кількість політичних партій і організацій.


Більш детально з поняттям сепаратизму можна ознайомитись в статті - Що таке сепаратизм.

Хто такий сепаратист?

Знаючи визначення терміна "сепаратизм" можна зробити висновок, що сепаратист - це людина, яка бореться за ідею незалежності своєї історичної, етнічної батьківщини, відстоює права свого етносу або релігійні погляди.



Сепаратистом може бути будь-яка людина, який усвідомлено підтримує ідеологію відділення свого регіону від певної держави, домагається його незалежності, світового визнання або надання своєму регіону прав широкої автономії.

При збройному сепаратизмі не варто приписувати терористів під визначення "сепаратист", так як перші займаються деструктивною діяльністю в своїх цілях, в той час як сепаратисти вдаються до військового протистояння лише в крайніх випадках.

Вплив сепаратизму на країну

З одного боку, право на самовизначення вітається міжнародної громадою і гарантується багатьма країнами світу. З іншого - вихід певного регіону зі складу країни може стати сильним ударом по економіці як для самої країни, так і для регіону, якій зажадав незалежності. В даному випадку прийнятним варіантом стає визнання за регіоном прав широкої автономії, але при цьому він залишається частиною певної держави.

Не варто забувати і про зміну державних кордонів. Сепаратизм негативно впливає на загальну геополітичну картину світу, тому деякі країни і регіони досі не є визнаними світової громадою.

До того ж часто сепаратизм призводить до появи різних терористичних рухів. Або ж самі терористи прикриваються ідеями сепаратизму. Становленню тероризму сприяє саме озброєний сепаратизм. І природно це негативно позначається як на самій країні, так і на регіоні, який бажає незалежності.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!