» » » Що таке мораторій?

Що таке мораторій?

Що таке мораторій?

Якщо відповісти на питання «Що таке мораторій?» Коротко, то мораторій - це відстрочка на певний термін будь-яких дій або виконання договірних зобов`язань. Залежно від сфери застосування слово «мораторій» має різні визначення.

Що таке мораторій в бізнесі

Якщо грошові операції стають невигідними для однієї зі сторін фінансових відносин, їх можна призупинити до зміни ситуації. Наприклад, при нестабільному курсі валют банківською установою може бути припинена видача кредитів. Коли ситуація на валютному ринку нормалізується, кредитні операції відновляться.

Керівництво підприємства може накласти мораторій на деякі види витрат в умовах кризи. Найбільш часто під «заморожування» потрапляють витрати на рекламу.

Мораторій в міжнародному праві

У відносинах між державами під мораторієм мається на увазі домовленість про відстрочення або скасування будь-яких дій. Призупинення рішень може відігравати велику роль у подальшому розвитку подій.

Мораторій може бути прийнятий усіма учасниками договору або вводитися в односторонньому порядку. Прикладом одностороннього мораторію, який став кроком на шляху до миру, стала відмова Радянського Союзу в 1985 році від застосування ракет середньої дальності. Колективний мораторій був прийнятий при вирішенні припинення промислової розвідки в Антарктиді до розробки плану дій.

Мораторій на смертну кару

Питання вбивства або помилування особливо небезпечних злочинців широко обговорюється громадськістю. При прийнятті рішення держава має враховувати думку народу. Якщо населення країни заохочує страту, держава має право накласти на неї мораторій, тобто призупинити на певний термін.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!