» » » Що таке опціони?

Що таке опціони?

Що таке опціони?

Фінансова термінологія в наші дні часто фігурує в повсякденному житті, в новинах економіки. Все більше людей намагається зрозуміти принцип роботи біржі. Тому не зайвим буде опанувати деякими поняттями. Наприклад, що таке опціон?

Опціони і їх історія

Слово «опціон» походить від латинського «опціо» (optio), що означає «вибір, право вибору». Мовою фінансистів - це договір між двома суб`єктами, згідно з яким надається право покупки або продажу будь-якого товару. Причому ціна покупки (продажу) цього товару фіксується на певний проміжок часу, що дуже зручно. Але за це право, звичайно, потрібно заплатити.

Тобто, об`єктом купівлі-продажу є не тільки біржові товари, цінні папери, акції, валюта, а й самі опціони.

З`явилися опціони ще в XVII ст. Необхідність в них виникла, коли кількість бажаючих придбати якийсь товар стало перевищувати чисельність товару. Так, опціони були широко поширені в Голландії при торгівлі цибулинами тюльпанів. У той час (як і зараз) це був дуже вигідний бізнес, зростання цін був стрімким. А купуючи опціон, людина могла розраховувати на придбання тюльпанів в майбутньому за набагато нижчою ціною.

Можливість придбання опціонів при торгівлі акціями була введена в 20-і рр. XIX ст. в Англії. У сучасному вигляді ринок опціонів склався на початок 60-х рр. ХХ ст.

типи опціонів

Існують опціони на покупку товару (колл - Call Option) і продаж (пат - Put Option).

Вигода від придбання опціонів полягає в наступному: опціон дозволяє зафіксувати ціну. І якщо товар в подальшому підніметься в ціні, угода відбувається за вартістю на момент покупки опціону.



Так, продавець може продати акції дорожче, якщо до моменту продажу вони впали в ціні. Але, як і у будь-яких фінансових операціях, тут є ризики. Якщо акції подорожчали, продавець зазнає збитків, зафіксувавши в опціон нижчу вартість.

За тривалістю опціони бувають короткостроковими (термін дії кілька місяців) і довгостроковими. Короткострокові - це американські (угоди відбуваються протягом усього часу від дати покупки опціону до закінчення його терміну дії) і європейські (угода в певний обумовлений термін).

види опціонів

Опціони діляться на біржові та позабіржові.

Перші являють собою біржові договори (контракти), при укладанні яких обидві сторони здійснюють операцію на умовах біржі, обумовлюючи тільки премію за опціоном (т. Е. Вартість опціонного контракту).

Опціони позабіржові укладаються безпосередньо учасниками угоди і умови обумовлюють самостійно. Їх укладають між собою банки, фінансові установи, їх клієнти.

Існують також опціони з фіксованим прибутком, називаються вони бінарними. У чому їх суть, що таке бінарні опціони? Якщо опціонний договір був виконаний, то обумовлений дохід обов`язково буде отримано. Якщо виконання договору не відбулося, то прибуток дорівнює нулю. Бінарні опціони особливо поширені на валютних ринках.

Таким чином, коротко на питання: що таке опціон, можна відповісти так - це один з поширених фінансових інструментів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!