» » » Хто продав аляску америці?

Хто продав аляску америці?

Хто продав Аляску Америці?

З цієї статті Ви дізнаєтесь, хто продав Аляску Америці, за яких умов і коли це сталося. Таке цікаве подія за багато років обросло міфами й домислами. Давайте спробуємо розібратися, що до чого.

Продаж Аляски Російською Імперією була проведена в 1867 році. Сума продажу склала трохи більше семи мільйонів американських доларів. Аляска була продана у володіння Північно-Американських Сполучених Штатів. Площа проданої території становила трохи більше ніж 1 500 000 квадратних кілометрів.

Причина, по якій була продана Аляска

Природно, що такий продаж має свою мету і причину. Вся справа в тому, що на початку дев`ятнадцятого століття Аляска приносила значні прибутки за рахунок торгівлі хутром. Проте, до середини цього ж століття виявилося, що витрати в подальшому будуть набагато більше, ніж потенційний прибуток. Витрати представляли із себе банальне зміст і захист цієї території, яка до того ж, була дуже віддаленій.

Найперший раз, з ініціативою продажу Аляски виступив М. Муравйов-Амурський, в 1853 році. Ця людина була генералом-губернатором Східного Сибіру. На його думку, така угода була неминучою. Вже через чотири роки, великий князь Костянтин Миколайович, який був братом Олександра другого, виступив ініціатором продажу Аляски. Формально ж, пропозиція відбувалося від Едуарда Стекля - відомого російського дипломата.



Переговори про продаж проходили саме в той час, коли на цю територію пред`являла свої претензії Великобританія. Ось ще одна причина, по якій Російської Імперії було вигідно позбутися Аляски.

Питання про продаж Аляски кілька разів відкладався. Спочатку чекали закінчення терміну привілеїв РАК (Російсько-Американської Компанії), потім закінчення громадянської війни в США. Проте, 18 березня 1867 року президент Сполучених Штатів Америки Джонсон, підписав спеціальні повноваження Вільяму Сьюард. Буквально відразу ж після цього відбулися переговори, в ході яких було узгоджено договір про покупку Аляски у Російській Імперії за 7 мільйонів американських доларів.

Безпосередня продаж і передача Аляски



Підписання безпосередньо договору відбулося в 1867 році 30 березня, в місті Вашингтон. Договір купівлі-продажу був підписаний на так званих дипломатичних мовами - французькою та англійською. Що цікаво, російською мовою офіційного тексту договору просто не існує. За умовами договору, до США переходив весь півострів Аляска, а також берегова смуга в 10 миль шириною південніше Аляски.

Сенат Сполучених Штатів Америки хоч і засумнівався в доцільності такої покупки, проте більшістю членів угода була підтримана.

18 жовтня 1967 року Аляска була вже офіційно передана Америці. З боку Росії протокол про передачу території був підписаний А. А. Пещуровим. Ця людина була спеціальним урядовим комісаром, капітаном другого рангу. Що цікаво, прямо в цей же день був введений григоріанський календар. Завдяки цьому, мешканці Аляски прокинулися 18-го жовтня, хоча лягли в своє ліжко 5-го жовтня.

Так хто ж конкретно продав Аляску?

Аляска була продана Олександром II-м. Ось, хто продав Аляску Америці. Договір же був підписаний Едуардом Стеклем. До слова, в знак вдячності, Олександр II-й завітав російській дипломату - Стеклю орден Білого орла, а також винагороду у двадцять п`ять тисяч рублів одноразово і пенсію в шість тисяч рублів щороку.

Існує ряд популярних міфів з питання продажу Аляски, які не відповідають дійсності:

  • «Аляску продала Катерина Друга». Такого бути не могло хоча б тому, що договір був підписаний в 1867 році, а Катерина Друга померла в 1796 році;
  • «Аляска була дана в оренду, а не продана». Міф чистої води. Як ніяк, але існують документи, що підтверджують зворотне;
  • «На Алясці, через якийсь час, було відкрито золоте родовище в Клондайку. Завдяки цьому золоту, всі витрати Американцям багаторазово відшкодували ». Це можна навіть не коментувати, так як Клондайк знаходиться в Канаді.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!