» » » Що таке вексель?

Що таке вексель?

Що таке вексель?

Кожна людина хоч раз чув слово «вексель». Але, напевно, не кожен розуміє його значення. І це зовсім не дивно, адже не всі стикалися з оформленням боргових розписок, тому і можуть не знати, що таке вексель і для чого він потрібен.

Вексель: значення слова

Вексель - письмовий документ, в якому зафіксовано зобов`язання боржника сплатити обумовлену суму в певний строк. Вексель обов`язковий до виконання. Це цінний документ, за яким належить провести виплату в безспірному порядку.

Походження векселі йде від німецького слова «Wechsel», яке в перекладі на російську означає «обмін». Даний термін, що з`явився з давніх-давен, актуальний і в сучасному світі.

Основною відмінністю векселі від інших цінних паперів є те, що вексель - це ордерна папір. Юридична або фізична особа, яка володіє векселем, є кредитором. При оформленні документації дана особа отримує статус векселедержателя. Визначення боржника за векселем безпосередньо залежить від типу векселя: при оформленні простого векселя - векселедатель- при оформленні переказного векселя (тратти) - трасат.

Що таке простий вексель?



Це цінний папір, виписана векселедавцем на ім`я векселедержателя. Саме вона засвідчує право для кредитора або позичальника на отримання оплати в певний термін.

Перекладної вексель або тратта

Тратта - це безумовний наказ кредитора (трасанта) боржнику (трасату) сплатити суму, зазначену у векселі, третій особі (ремітенту) або пред`явнику векселя в обумовлений термін. Перекладної вексель найчастіше використовується як засіб платежу. Для отримання додаткової гарантії можна авалировать вексель в банку.

Підсумуємо, що таке вексель. Вексель - одне з боргових зобов`язань, яке складається в строго обумовленою формі. Підставою для виписки векселя є виключно грошові зобов`язання. Щоб вексель був дійсним документом, в ньому обов`язково повинні міститися всі необхідні реквізити.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!