» » » Що таке ліцензія?

Що таке ліцензія?

Що таке ліцензія?

У сучасному столітті ліцензуванню піддається практично все: від продуктів харчування до навчальних закладів. Розглянемо, що таке ліцензія і як це слово вживається в повсякденному житті.

Що означає термін "ліцензія"

Термін "ліцензія" перекладається з латині як "право". У сучасному суспільстві під ліцензією розуміється документ, що дає право на виконання якихось дій або сам дозвіл на право (наприклад, дозвіл на право володіння власністю). Термін "ліцензія" використовується в безлічі областей таких, як приватний бізнес, авторське і патентне право, сфера освіти та інші.

  • У сфері підприємництва ліцензії видаються державою як дозвіл займатися певним видом діяльності. Список цих діяльностей визначено законодавчо і регулюється федеральним законом.
  • У патентному праві ліцензія дає своєму власникові виключне дозвіл на володіння його винаходом. При укладанні ліцензійного договору автор винаходу може передати право на його використання будь-якого іншого особі. В авторське право ліцензія забезпечує автору ті ж права, що і в патентному. При цьому автор твору так само може передати його третій особі за допомогою ліцензійного договору.
  • В освітній сфері ліцензування є обов`язковою процедурою для всіх навчальних закладів. Ліцензія в цьому випадку дає навчальному закладу право займатися освітньою діяльністю. Це досить складна процедура і регулюється вона Урядом Російської Федерації в особі Федеральної служби з нагляду в сфері освіти і науки.

Якщо хочете дізнатися, як і де можна отримати ліцензію, читайте також нашу статтю Хто видає ліцензії.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!