» » » Що таке презумпція?

Що таке презумпція?

Що таке презумпція?

Напевно, багато хто, ознайомлюючись з навчальною літературою, стикалися з незрозумілим словом презумпція, вагаючись з його визначенням. Нижче буде розглянуто, що таке презумпція і в яких областях цей термін може застосовуватися.

Презумпція - це твердження, яке приймається за істину в широкій практиці до тих пір, поки не будуть приведені незаперечні факти про хибність цього судження. Даний термін використовується, як правило, в області юриспруденції.

Припущення або спостереження, яке вважається вірним в переважній більшості випадків щодо певного факту і є презумпцією. Таким чином, певна думка приймають завідомо вірним, поки не буде доведено строго протилежне.

Даний термін широко застосовується в юриспруденції як дотримання прав людини. Згідно презумпції невинності людина (підозрюваний) не може бути засуджений, поки не буде доведена його вина. В цьому випадку презумпція будується на статистичних даних, згідно з якими в суспільстві переважаюче число людей є добропорядними громадянами, а не злочинцями. Крім кримінального права термін презумпція застосовується також в:

  • авторське право;
  • податковому праві;
  • медичному праві;
  • екологічному праві;
  • сімейному праві.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!