» » » Хто такий резидент?

Хто такий резидент?

Хто такий резидент?

Поняття «резидент» - багатозначний термін, що зустрічається у багатьох сферах, але в основному використовується в податковому законодавстві. Слово «резидент» походить від латинського «residentis» - залишається на місці.

Давайте розберемося, хто такий податковий резидент. Податковий кодекс РФ говорить, що резидентами вважаються:

  • Громадяни РФ, зареєстровані за місцем проживання на території країни.
  • Громадяни інших країн, які мають дозвіл на тимчасове проживання або дозвіл на проживання, а також тимчасово зареєстровані в РФ і здійснюють трудову діяльність понад 183 днів одного календарного року.

Хто є резидентом, ми позначили, отже, нерезидентами вважаються іноземні громадяни, які проживають і зареєстровані за кордоном або на території РФ, але менше 183 днів одного календарного року, при цьому здійснюють трудову діяльність в РФ. Нерезиденти обкладаються податком на доходи за ставкою 30%, тоді як резиденти - 13%.

Хто такий резидент і нерезидент в податковому праві ми з`ясували. Термін «резидент» також вживається як жаргонізм серед російських спецслужб. Отже, хто такий резидент в даній сфері? Резиденти спецслужб діляться на легальних і нелегальних.

Легальний резидент - кадровий співробітник, який має громадянство Росії, який відповідає за шпигунську діяльність зовнішньої розвідки в інших країнах під прикриттям офіційних закордонних установ.

Нелегальний резидент - кадровий співробітник особливої категорії, керівний шпигунської розвідкою автономно, не прив`язуючись до офіційних закордонних установ.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!