» » » Що таке охорона праці?

Що таке охорона праці?

Що таке охорона праці?

Терпіння і труд - усе перетруть! Стара добра прислів`я, яка наповнена глибоким змістом. Але якщо раніше за допомогою праці можна було безпосередньо добути собі хліб, зорав поле, то зараз процес набагато ускладнився. З`явилися потужні небезпечні машини, та й в сам процес включається маса людей. При такому натовпі легко можна заподіяти комусь шкоду. Щоб цього уникнути, і з`явилася охорона праці. Про те, що таке охорона праці, для чого вона потрібна і хто її здійснює, піде мова в нашій статті.

Поняття «охорона праці»

У наш час існує декілька визначень словосполучення «охорона праці»:

  1. Звід законів і правил, що забезпечують безпечну трудову діяльність.
  2. В юридичний літературі це основний принцип, яким керуються при створенні трудових правовідносин.
  3. Також в юриспруденції охороною праці називають звід законодавчих актів, який визначає норми і правила поведінки на роботі. Дотримання цих правил направлено на забезпечення безпеки праці.

Елементи охорони праці

Для того щоб зрозуміти, що входить в охорону праці, потрібно згадати, які сфери діяльності існують в нашому житті і стикаються з роботою.

  1. Техніка безпеки. У наш час працювати на виробництві практично неможливо без спеціального обладнання. Техніка безпеки розповідає, як експлуатувати це обладнання так, щоб не нашкодити собі і оточуючим.
  2. Санітарно-гігієнічні норми. Елементарні правила гігієни, які спрямовані на запобігання хвороб та епідемій.
  3. Пожежна безпека. Будова виробничих будівель відрізняється від житлових приміщень, тому і правила пожежної безпеки там трохи інші.
  4. Електробезпека. У наш час все працює від електрики, від сканера в офісі до величезних машин на заводі. Електробезпека вчить, як поводитися з електрикою, щоб не нашкодити.
  5. Управління ризиками професії. Існує спеціальна комісія, яка відстежує нещасні випадки на виробництві та їх наслідки. Далі створюються заходи і поправки, які спрямовані на запобігання повторенню подібних випадків.

Необхідність охорони праці



Якщо ви ставите питанням, для чого потрібна охорона праці, спробуйте собі уявити життя без неї. Будь-машиніст крана міг би зашибісь будівельника, і ніякої компенсації нещасний б за це не отримав. Будь-яка виробнича травма зробила б вас непрацездатним, позбавивши при цьому коштів для існування.

Сучасна концепція трудової діяльності спрямована не тільки на збільшення прибутку, але також і на комфорт всіх службовців компанії. А це неможливо без охорони праці.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!