» » » Що таке полюддя?

Що таке полюддя?

Що таке полюддя?

У школі, напевно, все вивчали, що таке полюддя. Цей термін вперше з`явився в десятому столітті, і був згаданий в російських літописах. Полюддя в древньої Русі називали щорічний об`їзд князями своїх володінь і збір данини (сьогодні б сказали - податків) з населення земель.

Поява терміна «полюддя»

Крім російських літописів, про полюддя сказано в трактаті візантійського імператора Костянтина. У цьому трактаті говориться, що руські князі виходили зі своїми помічниками з Києва кожен листопад і відправлялися збирати данину в полюддя. Таким «податком» були обкладені багато слов`янські племена. Князь об`їжджав всі землі протягом довгих місяців, і повертався до Києва вже в квітні. Тобто, поняття полюддя було введено ще в часи Київської Русі, як збір данини з певних племен в конкретний час.

Це явище з`явилося завдяки тому, що роси розширили свою владу на східнослов`янські племена. Племена не заперечували, але тільки до тих пір, поки князем не став Ігор Рюрикович. Про цю історію оповідають старовинні літописи. Ігор після збору данини вирішив повторити цей процес. Вже і так збіднілі племена обурилися і жорстоко вбили Рюриковича, за що їм помстилася дружина Ігоря, княгиня Ольга.

Скасування «полюддя»



Полюддя як явище припинилося в 966 році, коли на трон зійшов Святослав Ігорович. Своєрідний аналог нашого полюддя існував в древніх племенах Євразії і Африки. Нескладний принцип збору данини нічим особливо не відрізнявся від давньослов`янського, ну а підсумок таких походів за даниною практично скрізь закінчувався одним і тим же.

Власне кажучи, сучасні податки, мита і штрафи - теж полюддя в деякому сенсі цього слова. Різниця полягає лише в тому, що зараз «данину» стягується на благо всіх громадян, а в стародавні часи зібрані кошти були призначені тільки для вищого ешелону влади.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!