» » » Причини кримської війни

Причини кримської війни

Причини Кримської війни

Кримська війна - збройний конфлікт, в якому взяли участь армії Османської імперії, Великобританії, Франції та Сардинського королівства з одного боку і Російської Імперії - з іншого. Причини Кримської війни 1853-1856 років полягали, головним чином, в побоюваннях уряду Великобританії, пов`язаних з посиленням могутності Росії. У планах Абердіна, британського прем`єра, було бажання відокремити від Російської імперії безліч прикордонних територій на користь Швеції, Пруссії, Австрії та інших держав для її ослаблення.

У свою чергу, Росія намагалася отримати контроль над Босфор і Дарданелли для зміцнення своїх позицій на Балканах. Крім того, Микола I хотів заручитися на майбутнє підтримкою близькосхідних і південноєвропейських християн. Туреччина хотіла захопити Крим і Кавказ. Наполеон III, колишній Президент, а до початку війни імператор Франції, відчував особисту ворожнечу до імператора Миколи I. Тобто кожна зі сторін дотримувалася своїх цілей, але зросла сила Російської Імперії була головним чинником, який призвів до війни.

привід

Війна була грабіжницькою і загарбницької для всіх учасників. Але, як і годиться в таких випадках, для війни було знайдено привід, зручно прикриває справжні причини конфлікту. Наполеон III вступив на імператорський престол за підтримки Ватикану. Віденський Конгрес ще на початку дев`ятнадцятого століття виключив династію Бонапарта з французького престолонаслідування. Тому Микола I був незадоволений приходом до влади одного з нащадків Наполеона.

Намагаючись віддячити Католицьку церкву і одночасно насолити російському монарху, імператор Франції зажадав у Абдул-Меджида (султана Османської Імперії) ключі від Церкви Різдва Христового, пославшись на договір 1740 року. Ключі знаходилися у турецькій православної громади. Інтереси цієї громади офіційно захищала Росія, яка наполягла (при цьому також посилаючись на документи XVIII століття) на тому, щоб ключі залишилися у громади. Тому формальні причини Кримської війни пов`язані з питаннями віросповідання.



Султан пообіцяв виконати вимоги обох сторін. Однак його хитрий план скоро розкрився. Після цього Франція, щоб аргументувати свої вимоги, направила парової лінкор, озброєний дев`ятьма десятками гармат, під стіни Стамбула і порушила при цьому Лондонську конвенцію про статус проток. Під таким тиском Туреччина передала ключі від церкви Франції в грудні 1852 року. Російський імператор був обурений такими діями.

У лютому 1853 в Туреччину прибув Меншиков, російський дипломат, і зажадав від імені Миколи I визнати права Елладської церкви (Грецька православна церква з резиденцією в Афінах) на святі місця в Палестині, а також надати християнам Османської імперії протекцію Російської держави.



Турки погодилися лише на непорушність прав Елладської церкви і на святі місця. Надати протекцію християнам вони не дозволили. Влітку Микола I розірвав дипломатичні відносини з Туреччиною і окупував Молдавію і Валахію. Окупація мала тривати до тих пір, поки вимоги російського імператора не були б задоволені. Причини Кримської війни (1853 - 1856) і її незворотність ставали все більш очевидними.

компроміс

Конференція, проведена у Відні за участю представників Англії, Франції, Пруссії та Австрії, запропонувала компромісне рішення. Воно полягало в тому, що Росія отримує номінальне право захисту православних Туреччини і виводить свої війська за межі території Османської імперії. Оскільки саме цього і домагався Микола, він прийняв Віденську ноту. У той же час султан, розлючений поведінкою російського монарха, її відхилив. Він знав, що в разі війни його підтримають Британія і Франція. Восени 1853 року його зажадав виведення російських військ в двотижневий термін. Вимога, зрозуміло, не було виконано, і в жовтні держави обмінялися оголошеннями війни один одному. Формальності, що виправдовують реальні причини Кримської війни, були дотримані.

Цікаві факти

Згідно з легендою, султан, щоб змусити Меншикова (який відрізнявся крутим норовом) поклонитися, зробив вхід в свою палату надзвичайно низьким. Дипломат не розгубився і увійшов на прийом спиною вперед. Таким чином, першою частиною тіла Меншикова, яку побачив Абдул-Меджида, було аж ніяк не обличчя.

Молодий граф Лев Толстой, який брав безпосередню участь у бойових діях під час оборони Севастополя, придбав всеросійську славу після публікації своїх «Севастопольських оповідань». Тут же Толстой написав своє єдине відоме на сьогодні вірш - сатиричну пісню, присвячена невдалому бою при Чорній річці. Пісня одразу стала популярною серед простих солдатів. Одна з причин поразки - непорозуміння, яке виникло між командирами.

Внаслідок іншого непорозуміння (між британськими воєначальниками) в історію увійшов випадок, що зберігся під назвою «Атака легкої бригади» і призвів до абсолютно необгрунтованим жертвам з боку британського кавалерійського підрозділу. Ці події згодом були відображені у вірші «Атака легкої бригади» (Альфред Теннісон) і двічі екранізовано.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!