» » » Коли було бородино?

Коли було бородино?

Коли було Бородіно?

На дворі 2012 рік, а це значить, що двісті років тому сталося саме кровопролитне і жорстокий бій Вітчизняної війни 1812 р Багато за поточний рік чимало чули по радіо і бачили по телебаченню історій і розповідей про цю війну. Але запитайте першого перехожого, що зустрівся вам по дорозі в магазин - коли було Бородіно? - І він затрудняється назвати точну дату.

Бородінська битва сталася 26 серпня за старим стилем (за новим 7 вересня) в 1812 році біля невеликого села Бородіно. Це зовсім недалеко від Москви - 124 кілометри на захід. Після того, як російська армія залишила Смоленськ, почався відступ до столиці Росії. 22 августа (3 вересня) російські бійці зупинилися у Бородіно. Саме тут Кутузов, головнокомандувач російської армії, і вирішив дати бій імператору Франції.

Хід Бородінської битви

Чисельність французької та російської армій були практично рівні. Зі сходом сонця 7 вересня ц обох сторін почалася канонада артилерії. Початок запеклої і кровопролитній битві було покладено.



Незабаром французи оволоділи селом Бородіно і виставили там батареї артилерії. Наполеон усіма силами намагався придушити оборону росіян. У підсумку йому це вдалося, але людські втрати були величезні. Потім пішли атаки по лівому флангу армії російських і її центру. Вогонь чотирьохсот гармат противника змусив Кутузова перевести частину свого правого флангу в центр. І цей маневр не дозволив ворогові прорвати центр. Коли настала ніч обидві армії пішли з поля бою.

Існують різні оцінки істориків про людські втрати з обох сторін. Коли було Бородіно, французи оцінювали свої в 28 тис. Чол., А росіяни в 50 - 58 тис. Чол. Росіяни втратили при Бородіно в цілому близько 46 тис. Чол., І 29 генеральських чинів.

підсумки битви

За попереднім планом вранці російські мали продовжити бій, але сильні резерви були відсутні, солдатські ряди були засмучені. Кутузов залишив поле бою і відвів свою армію до Москви. В історичній науці є різні оцінки підсумків цієї битви. Але, мабуть, головне, що показало і виявило цей бій - абсолютно чіткий криза стратегії Наполеона про вирішальному генеральній битві. Французи не зуміли знищити армію росіян. Росія не капітулювала. А сміливість, героїзм і мужність російських солдатів донині звучать в віках!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!