» » » Коли з'явилися танки?

Коли з'явилися танки?

Коли з`явилися танки?
Коли з`явилися танки?

Палахкотять війна 1914-1918 років, названа згодом Світовий, була каталізатором відкриттів у військовій справі. Саме в цей період з`явилися прототипи протигазів і нове озброєння, але ніщо це не йшло ні в яке порівняння з появою невразливих для куль залізних машин - танків.

Першу Світову війну до 1916 року можна було назвати скоріше "окопної" і позиційної, так як по всій лінії фронту було створено велику кількість оборонних споруд. Тому численні прориви були не тільки неефективними і самовбивчими, а й безглуздими. Треба було щось терміново робити - так в хід було пущено новий винахід, яка наводить жах на ворогів, - танк.

Перші британські танки

Перше бій за участю танків розгорнулося 15 вересня 1916 року. Саме тоді після багаторічних випробувань в Великобританії Е. О. Свінтон були завершені роботи по створенню першого в світі танка.

Якщо вірити історичним довідками, то роботи по створенню першого танка почалися в середині 1915 року заводом Вільяма Фостера. Проект розробили інженер Тритон і лейтенант Вільсон.

Отримана модель носила назву «Маленький Віллі», який можна сміливо назвати попередником сучасних танків. Створений він був на основі броньованого трактора «Буллок».

Випробування проходили 15 вересня 1915 року, але, на жаль, були визнані невдалими. Через занадто поганий прохідності танка і маленької довжини «Маленький Віллі» був відправлений на доопрацювання. Було прийнято рішення про приєднання до нього гусениць, покликаних максимально збільшити прохідність танка. Також не оминули увагою і озброєння, помістивши його в спонсонах, розташованим з боків. І вже через кілька місяців новий танк, який отримав назву «Великий Вілі», а в подальшому перейменований в «Марк 1», вдало проходить випробування, тим самим відкриваючи нову віху в військовій справі.

Перші французькі, російські, німецькі та американські танки



За словами фахівців, думка про створення танків практично одночасно прийшла в голову британських, французьких, російських, а потім вже і німецьких вчених.

Перший в світі танк під назвою "Всюдихід" був створений росіянином Пороховщиковим. Російська армія не змогла його використовувати за призначенням, тому до 1916 року про нього більше не згадувалося.

Перший легкий танк, який випустили Французи - це Рено FT-17, розроблений автовиробником - Луї Рено. З верстата вийшло понад 3,5 тисячі примірників. Танк вийшов дуже вдало, тому навіть в Радянському союзі була створена його копія під назвою "Рено Русский". Танк був в ужитку до 1940-х років.

Варто зазначити, що німці також змогли здивувати своїм важким A7V і легким LK-I. Важкий танк був випущений всього в 20 екземплярах і застосовувався за часів Першої світової війни. Майже кожен танк з цієї 20-ки отримав своє ім`я, наприклад, «Мефісто», «Вотан», «Ізольда». Легкий танк приблизно в цей же час розробив Йозеф Фолльмер, але він довго удосконалювався.

Перший американський танк M1 «Абрамс» пішов в серію в лютому 1980 року. Країна трохи запізнилася, тому що найперші моделі танків з`явилися в інших країнах. Але все ж M1 «Абрамс» вніс свій невеликий внесок в історію.

Тепер ви знаєте, коли з`явилися танки і що представляють собою перші танки світу. Якщо вам цікава дана тема, читайте також статтю Скільки важить танк.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!