» » » Як україна стала україною?

Як україна стала україною?

Як Україна стала Україною?

Україна - це держава, яка розташована в східній частині Європи. Вперше слово «Україна» було згадано в 1187 році в Київському літописі. У цій статті ми поговоримо про історію країни, про її корінних жителів і про те, коли Україна стала незалежною державою.

Історія країни

У IX столітті Київ стає столицею Давньоруської держави. Цьому передувало звільнення князем Олегом Дніпровських земель від Хазарського каганату.

В результаті роздробленості Давньоруської держави були утворені Київське, Чернігівське, Галицьке, Володимиро-Волинське, Турово-Пінське, Переяславське князівства.

Тому, саме з моменту створення Київської держави можна вести відлік історії України.

Набіги половців, з якими не могли впоратися руські князі, сприяли руйнуванню не тільки малих міст, а й Києва. У 1169 році в результаті навали військ князя Андрія Боголюбського Київ був розгромлений і пограбований. А після приходу Батия і зовсім прийшов в запустіння.

Згодом (XIII-XIV століття) землі сучасної України входили до складу Великого князівства Литовського, королівства Польського, Молдавського князівства та Угорського королівства.

Козацько-селянські повстання

У зв`язку з утиском українських жителів польськими магнатами, спалахнули козацько-селянські повстання. Очолив повстання Богдан Хмельницький. Чаша терезів була то на боці поляків, то козаків. Однак, в ході Берестецької битви (1651 рік) козаки зазнали нищівної поразки, в результаті чого вони звернулися за допомогою до Росії. Повсталі землі України стали підвладні Росії, яка направила свої війська проти поляків, що в результаті обернулося російсько-польською війною. Смерть Богдана Хмельницького спонукала шукати нового лідера. Це призвело до боротьби за владу, яка мало не обернулася громадянською війною.

хід історії

Після поділу Речі Посполитої частина території України увійшла до складу Російської імперії (Правобережна Україна, Волинь, Поділля). Надалі ці території були перетворені в Київську, Волинську, Подільську губернії.

У 1917-1920 роках територія України була 16 самопроголошених державних утворень.

З лютого по квітень 1918 року німецькі війська окупували територію України. 29 квітня 1918 року відбулося державний переворот. В результаті країна отримала назву - Українська держава.

1919 рік ознаменувався боями в ході громадянської війни. 10 березня цього ж року Українська держава стає Українською Радянською Соціалістичною Республікою (УРСР).



30 грудня 1922 року Українська РСР, РРФСР, Білоруська РСР, Закавказька РФСР увійшли до складу СРСР.

Під час Великої Вітчизняної війни німецькі війська вторглися на територію України. Звільнити країну вдалося лише в 1944 році. Було завдано значної шкоди країні, економіка була в занепаді, загинуло понад 5 млн жителів, зруйновані міста і селища.

Коли Україна стала Україною

Україна стала незалежною країною 24 серпня 1991 року, коли Верховна Рада прийняла «Акт про проголошення незалежності України». Надалі відбувся всенародний референдум (1 грудня 1991 року), на якому було підтверджено статус країни.

Першим Президентом країни став Леонід Кравчук, обраний на прямих президентських виборах. 19 червня 1992 року через Конституції України (1979 роки) було повністю виключено згадку про СРСР.

У 1992 році Україна приєдналася до Міжнародного Валютного Фонду. А в 1994 році підписала Договір про нерозповсюдження ядерної зброї.

У вересні 1996 року була введена національна валюта - гривня.



Щороку 24 серпня український народ відзначає День незалежності своєї країни.

Корінні жителі

Знахідки археологів свідчать про те, що корінні жителі України з`явилися понад 600 тис. Років тому.

Населення України почало формуватися на Причорномор`я та Приазов`я, а потім на землях Придніпров`я і Прикарпаття. Участь у формуванні взяли такі народи, як поляни, сіверяни, волиняни, древляни, уличі та інші. Постійне навала кочівників призводило до змішування культур народів. Але незважаючи на це, українцям вдалося зберегти свою самобутність в духовній сфері, поведінці, мові.

За мовної приналежності українці ставляться до слов`янської групи індоєвропейської мовної сім`ї.

Перші відомості про чисельність корінних жителів України відомі з XVII століття. Їх чисельність коливалася від 5 до 6 млн осіб. Однак, через часті воєн, неврожаїв чисельність людей значно скорочувалася. До 1913 року кількість українців налічувало приблизно 35 млн. Чоловік.

На початку XX століття Україна торкнулася міграція населення. Найчастіше люди прагнули виїхати до Сибіру, на Далекий Схід, в Канаду і США. Сьогодні ця тенденція зберігається. Наприклад, в Канаді існують окремі райони, де проживають виключно українці. Для них створені умови, які сприяють збереженню самобутності, діють українські школи і навіть випускаються газети українською мовою.

Уже до кінця XX століття в Україні були найвищі прирости населення серед європейських держав.

Сьогодні територію України населяють різні етнічні групи. Велику чисельність населення країни складають українці (понад 77%), на другому місці - росіяни (понад 17%). Також тут проживають білоруси, поляки, болгари, угорці та ін.

Детальніше про набуття громадянства України ви можете дізнатися з нашої статті Як отримати громадянство України.

Назва країни

Думка вчених щодо походження назви «Україна» різняться. Дослідники активно вивчають історичні джерела, відстежуючи перші згадки про «Україну». У Київському літописі 1187 року повідомляється про смерть Переяславського князя Володимира Глібовича під час половецького походу. У ній говориться: «За ним Україна багато тужила». За деякими версіями «Україна» згадується тут як територій сучасної Полтавської області.

Слово «Україна» часто використовувалося в піснях. Воно відрізняється особливою мелодійністю. Це пояснюється вдалим поєднанням голосних і приголосних звуків. Так, наприклад, використання слова «Україна» в козацьких піснях пояснювалося наявністю у героїв високою національної свідомості.

Має місце бути ще одна теорія походження назви країни. Суть її полягає в тому, що слово «Україна» походить від слів «край, країна». Тобто, назва «Україна» має на увазі під собою «землі, заселені своїм народом».

Найпоширенішою версією походження назви «Україна» є слово «окраїна», тобто «погранична область». Так іменувалися землі, які межують з Руссю. Перша згадка такого терміна датується 1187 року і згадується в Іпатіївському літописі.

Після того, як Південна Русь, що знаходиться в складі Великого князівства Литовського, увійшла в Річ Посполиту, окрема її частина (від Поділля до гирла Дніпра) стала іменуватися України. Викликано це було тим, що дана територія мала прикордонне розташування.

У XVI-XVIII століттях «Україна» - назва окремого регіону. Населення цього регіону іменували українцями або украіннікамі, чисельність яких поступово зростала, що сприяло широкому поширенню назви «Україна».

Багато дослідників і мовознавці говорять про те, що дослідження даного питання сягає своїм корінням в дуже далеке історичне минуле. Власне тому кожна теорія має під собою грунт.

Тепер ви знаєте, як Україна стала Україною. Прочитайте також інші статті нашого сайту:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!