» » » Що таке панщина?

Що таке панщина?

Що таке панщина?

Щоб розібратися в тому, що таке оброк і панщина, потрібно трохи заглибитися в історію. Справа в тому, що поміщики повинні були надавати селянам певну ділянку землі в тимчасове користування, тобто ця земля залишалася закріплена за поміщиком і не була власністю селян. Крім того, селяни повинні були нести певні повинності до того часу, поки між ним і феодалом не провадилась викупна операція. Однак термінів для такого викупу не було, тому такого роду відносини з «тимчасових» стали довгостроковими. При цьому форми повинностей, а також їх розміри встановлювали місцеві «Положення».

Повинності селян: оброк і панщина

Ці «Положення» передбачали два види повинностей, серед них був оброк і панщина. Розмір оброку з селян міг коливатися від дев`яти до дванадцяти рублів залежно від розташування земельної ділянки. Найбільший оброк в розмірі 12 рублів сплачувався селянами, які використовували землі під Петербургом. Петербурзькі, Московські і Ярославські поміщики збирали з селян оброк в розмірі 10 рублів. А ті селяни, які працювали на чорноземних землях у Воронезькій і Курській губерніях, виплачували лише 9 рублів за душовою наділ. Суть оброку того часу полягала в тому, що селянин платив не тільки за розмір земельного господарства та неземледельческих доходів, а й за право розпорядження власною робочою силою.

В основі поняття «оброк» лежить деякий оподаткування селянина власником земельної ділянки в грошовій і натуральній формі. Селянин повинен був виплачувати певну грошову суму зі свого заробітку з земельної ділянки, а також віддавати частину продуктів, отриманих з землі поміщика.



Інший повинністю була панщина, яка збереглася в маєтках і після реформи. Що таке панщина? Панщина - це робота, яку виконували кріпаки і тимчасовозобов`язаних селяни для феодала. Залежно від душового наділу селян розраховувався розмір барщинной повинності. За кожну земельну ділянку чоловіки повинні були відбувати близько 40 днів повинності, а жінки відбували 30 днів повинності. При цьому селяни зобов`язувалися приходити на роботу з власним господарським інструментом. Варто відзначити, що під цю повинність потрапляли чоловіки у віці від 18 до 55 років, а також жінки у віці від 17 до 50 років.

Що таке панщина, історія донесла до нас досить докладно. Вона полягає в повинності селян, що мала на увазі відпрацювання на землі пана. Тобто селяни повинні були сіяти, орати і косити землю поміщика, а також збирати урожай протягом певного терміну за використання земельної власності пана.

Тепер ви знаєте, що таке панщина і оброк.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!