» » » Чому перемогли червоні?

Чому перемогли червоні?

Чому перемогли червоні?

В черговий раз повернемося до історії вже майже вікової давнини. На тему того, чому перемогли червоні в Громадянській війні періоду 1917-1921 рр., Написано безліч робіт, захищено величезна кількість дисертацій. Найбільш поширені відповіді я вирішив привести для вас у вигляді списку. Ну, а після цього списку ми розглянемо пару причин, на які не дуже-то звертало увагу більшість дослідників.

Громадянська війна: чому перемогли червоні

Ось ті причини, які фігурують в наукових роботах і в науково-популярних статтях з історії найчастіше:

  • народ при царської влади сильно гнобили;
  • мрія про комунізм повністю відповідала народної мрії про рай;
  • червоних субсидували західні євреї і масони, що мріяли про ослаблення Росії;
  • червоні мали стратегічну перевагу, яке полягало в більш високій мобільності військ, а дії білих були неузгодженими;
  • більшовикам вдалося мобілізувати за рахунок насильницьких методів в кілька разів більше людей, а білі набирали лише добровольців.

З усіма цими доводами можна погоджуватися або сперечатися, однак дослідники, як правило, не враховували ряд факторів, які також були дуже важливі для розуміння, чому у війні перемогли червоні. Так, майже нічого не сказано в дослідженнях про найжорстокішу племінної ненависті селян і робітників до дворянського стану, особливо - до аристократії, включаючи і саму царську династію. Якщо аристократів не любили навіть небагаті дворяни, що вже говорити про інших станах.

Дві важливих причини перемоги червоних



У Росії на той момент існувало, по суті, три класи. Перший - це аристократія, заможне дворянство і велика буржуазія. Другий - дрібне дворянство (з маєтками і без), кулаки (заможні селяни), міщанство, інтелігенція, дрібні і середні торговці (як зараз би сказали - малий і середній бізнес) і держслужбовці. І третій - робітники і селяни. І проблема аристократії полягала в тому, що проти неї виступав не тільки середній клас (фактично цілком), але і багато представників другого класу, співчуваючі третього. Це одна з причин. А на другу причину вказують одиниці, а тим часом, вона лежить на поверхні, так як причина ця - ідеологічна. Можна скільки говорити про «племінної» ненависті робітників і селян до аристократії і буржуазії, але для розуміння того, чому люди в більшості переходили на бік червоних, цього все недостатньо. Але в чому ж справа? Подивіться на ідеологію білих і червоних. Що запропонували червоні людям:

  • знищити білих;
  • підвищити значимість і статус робітничо-селянського класу;
  • створити «рай на Землі», тобто комунізм з прекрасними умовами для життя.

А тепер про те, що запропонували білі:

  • знищити червоних;
  • все, оскільки інші деталі програми були сформульовані настільки неясно, що зрозуміти їх не могли не те що робітники і селяни, а й деякі представники другого стану.

Тобто білі просто не знали, що вони будуть робити далі, їх головним завданням була перемога над червоними, а потім, як то кажуть, «після нас хоч потоп». З двох запропонованих вам ідеологій, яку вважали за краще б більшість? Правильно, першу, тому що у білих, по суті, ідеології не було зовсім. Крім того, зречення царя від престолу сильно зломило їх бойовий дух. Підсумок: перемога червоних була вирішена з багатьох причин, а жодного чинника, що свідчить на користь білих, не було. За ці мудрі думки хочу подякувати свого вчителя історії - нині покійного кандидата історичних наук Ю.В.Тіхомірова, людини, що навчив нас розуміти рідну історію і мислити критично. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!