» » » Як з'явилися міста?

Як з'явилися міста?

Як з`явилися міста?

Зараз, в наш час, слово «місто» не викликає ні в кого здивування. Це звичне місце проживання основної маси людей. Але мало хто замислюється, який процес еволюції пройшов, щоб ми могли щосили насолоджуватися привілеями міського життя - гарячою водою, інфраструктурою, інтернетом, телефоном і т.д. Тому в нашій статті, ми розповімо вам, як виникали і будувалися міста, в різні епохи життя людини.

Звичайно ж, спочатку ми розповімо вам про найперших містах, які існували на нашій планеті задовго до появи системи каналізації, опалення та інших благ.

Коли з`явилися перші міста

  • За відомостями шанованих істориків, перші міста з`явилися ще в 4 тис. - 3 тис. Роках до н. е. в місцевості Месопотамія. Це були центри проживання племен і громад. Також за деякими історичними відомостями, в таких країнах як: Індія, Греція, Китай і Єгипет, міста виникали в 3 тис. - 2 тис. Роках до н. е.
  • Древні поселення займали досить великі території. Велика їх частина була оточена стінами і ровами. Центральним місцем селища по праву були храми або палаци.
  • У міру розвитку перших міст, гостро з`являлися потреби в системах господарства і планування. У той час як проходило розшарування суспільства, також проходила і диференціація їх осель. Разом з розкішними палацами, розташовувалися і темні халупи, в яких знаходила свій притулок біднота.
  • Першими елементами господарства міст були каналізаційні споруди і централізоване постачання води, лазні, санітарна чистка.

Як з`явилися міста середньовіччя

  • Основною складовою пануючого на той час феодалізму, були міста, а селянські громади, села і господарства. Тобто в ранні періоди феодального ладу, міста практично були відсутні. Але з виникненням потреби в торгівлі і ремесел, незабаром починають будуватися феодальні міста. Великі поселення почали виникати навколо замків, на торгових шляхах. Саме так виникла Піза, Венеція, Гамбург, Тулуза, і інші знамениті міста. Поселення середньовіччя були невеликі. На той час найбільшими містами вважалися ті, в яких проживало близько 10 000 чоловік.
  • Міста середньовіччя були не надто розвиненими. Міське господарство не створювалося, санітарні умови були на зародковому рівні, водопровід був відсутній, так само, як не було і каналізації. Тільки лише в XV столітті, в Нюрнберзі і в Любеку, з`явилися перші служби по очищенню вулиць. Саме в цей період у великих європейських містах виникають цехи асенізаторів.

Як утворилися міста епохи Відродження



Пожвавлення життя і перехід до мануфактурного виробництва дали поштовх до формування великих міст. Тепер почали з`являтися перші системи міського господарства. Першочерговим завданням забезпечення населення була організація водопровідно-каналізаційної сфери. Пізніше почалися споруди сміттєспалювальних станцій, почали застосовуватися машини для чищення вулиць. Потроху додавав у розвитку громадський транспорт. У XIX столітті з`явилося газове освітлення вулиць. Після, почали використовувати гасові лампи. І тільки до кінця століття, стало застосовуватися електрику.

Як будували міста в постіндустріальний період

Незмінно зростає число міського населення, а разом з ними і міста. Примикають селища потроху забудовуються, так як вже не можуть впоратися з кількістю жителів. Таким чином, з`являються цілі міжміські агломерації з величезною кількістю жителів. Нерідко центр міста вже не вважається престижним, і люди переселяються в недавно відбудовані престижні райони на околицях міста.



Основна особливість даного періоду полягає в розвитку абсолютно всіх систем міського господарства. У його число входять пріоритетні сфери розвитку, в тому числі інфраструктура міста, яка і становить якість життя населення.

Міста, що з`явилися за Петра 1

В епоху знаменитого російського царя відбулася відмова від феодального ладу, почалися розвиватися мануфактури, і тому все більше населення потребувало якісному житло. Таким чином, були закріплені соціальні структури, розвивалося міське господарство, містобудування набуло значні масштаби. Так, багато міст, побудовані за часів Петра 1, існують і процвітають донині. Це Петербург, Верхньо-Камчатськ, Омськ, Єкатеринбург, Таганрог. Але, на жаль, технології Російської Імперії не досягали масштабів Європи, і за станом на початок XX століття тільки у 20% міст були водопроводи.

Місто, як система, з`явився тільки на початку XX століття, з появою електростанцій, міського транспорту та умов для нормального проживання населення. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!