Чи існували відьми?

Чи існували відьми?

Питання, звичайно ж, досить цікавий і, здається, риторичним на перший погляд. Адже багато послідовники християнства, особливо в середньовіччі «нічтоже сумняшеся», як то кажуть, в позитивній відповіді. Чи існували відьми в колишні часи, чи існують зараз? Спробуємо дати відповіді на дані неоднозначні питання в нашій статті.

Поняття «відьма»

Воно досить розпливчасто. Відсутні і були відсутні раніше будь-які чіткі формулювання (в тому числі - і церковні): кого ж вважати відьмою і за які провини. Що дозволяло в минулі епохи спалювати на вогнищах і піддавати анафемі мало не кожну симпатичну жінку, що проживає поблизу. А якщо вона ще сміла в поглядах і може дати відсіч «чоловічому світу», то і зовсім - пора її спалити!

Як визначали відьом?

А дізнатися в жінці відьму в старовину було і зовсім простіше простого. Спіймати, катувати, і тоді вона сама, не витримавши витончених тортур, зізнається в тому, що вона - відьма.

Чи існували вони справді?

Безумовно, люди, що володіють будь-якими неординарними здібностями, існували і існують в усі часи. А взагалі-то саме слово «відьма» походить від «відати». Відповідно, відьмою можна було назвати будь-яку жінку, яка знала (відала) народні рецепти, змови для зцілення людей і тварин, займалася певної лікарської і душевної практикою, особливо в селах, де медичне обслуговування часто не було доступно, а прості селяни зверталися за допомогою до «відьмам».

Ще на дану тему читайте в статті Чи існують відьми.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!