» » » » Чи існують перевертні?

Чи існують перевертні?

Чи існують перевертні?

Практично у кожного народу існують легенди про перевертнів, тобто людях, здатних вільно чи мимоволі перетворюватися в тварин, як правило, в вовків. Чи існують перевертні реально? Ніхто не дасть вам 100% відповіді. По крайней мере, в Середньовіччі в їх існуванні ніхто особливо не сумнівався. Перевертнів тоді досить регулярно викривали, ловили і спалювали. Так само, як і чаклунів з відьмами, втім.

Існує маса судових документів тих часів з зізнаннями підслідних, показаннями свідків, які бачили сам процес перетворення або стикалися з перевертнем в образі вовка. Чи можна їм довіряти - не впевнений. Використання тортур в судових дізнання того часу могло змусити обвинуваченого зізнатися в чому завгодно. І навіть в тому, що він обертався вовком і гриз сусідських овець.



Все ж історія знає випадки, коли визнання обвинуваченого точно не були викликані тортурами. Так, в кінці XVI століття у Франції був затриманий хтось Жак Руле, жебрак, якого виявили близько трупа розтерзаного хлопчика. Жак Руле відразу зізнався, що він є перевертнем, і дитину загриз, перебуваючи в образі вовка. Перевертня швидко спалили, психіатричну експертизу тоді ніхто не проводив, і ми зараз не можемо сказати, чи був цей людина при здоровому глузді в той момент. Франція взагалі була чемпіоном за кількістю перевертнів - можливо, справа в тому, що в цій країні живуть в лісах вовки найбільше дошкуляли людям.

Наука, втім, здатна дати одне пояснення різноманіттю оповідань про перевертнів - хвороба. Перше захворювання - клінічна лікантропія, визнано психіатрами, як абсолютно достовірний факт. При цьому психічне захворювання хворий щиро вважає себе твариною і поводиться відповідним чином. Друге - порфірія, спадкове захворювання, що призводить до зміни шкірних покривів, в результаті чого у людини настільки змінюється вигляд, що він може зійти за тварина. До речі, при порфірії хворий відчуває жорстокі страждання від сонячного світла, так що це захворювання частково може пояснити і легенди про вампірів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!