» » » Який він: вовк?

Який він: вовк?

Який він: вовк?

Більшості з нас вовк знаком по російських народних казок. У них він виступає одним з головних персонажів - сильним, сердитим і трохи дурнуватим. У казках вовк найчастіше виявляється обдуреним і заслужено (а часом і незаслужено) покараним за свої розбійницькі справи і люта вдача. А який він, вовк, насправді? Так чи так уже він дурний, як це представлено в казках? Давайте розберемося.

Вовк відноситься до хижих ссавців сімейства собачих. Разом зі своїми найближчими родичами, койотами і шакалами, вовки представляють окремий рід цього сімейства - рід вовків. Незважаючи на те, вовк вважається прямим предком домашньої собаки, приручити це дика тварина досить складно. Більш докладно про це ви можете прочитати в статті Як приручити вовка.

Живуть вовки сім`ями, полюють зграями. Зустрічаються і вовки-одинаки, яких називають Бірюков. До речі, так раніше називали і відлюдних одиноких чоловіків, які ведуть усамітнений спосіб життя.

У своєму сімействі вовк є найбільшим і сильним хижаком. Хоча розміри і зовнішній вигляд вовків безпосередньо залежать від середовища проживання. Чим холодніше клімат і суворіше природні умови, тим потужніше вовки, що живуть в даному регіоні.



Вовки - тварини дуже розумні і соціально організовані. Вовчий соціум - це зграя, в яку вовки збираються для полювання. У вовчій зграї строго розподілені всі ролі: є тут і свої загоничі, і свої кілери (забійники). Що цікаво, ролі розподіляються не залежно від статевої приналежності особини. При розподілі мисливських ролей враховуються тільки фізичні та інтелектуальні здібності особини. Як членам зграї вдається «домовитися» про те, що буде робити кожен з них під час полювання, до сих пір залишається загадкою для зоологів і зоопсихологов. Але факт залишається фактом - рівних в колективному полюванні серед інших хижаків вовкам немає! Саме тому вовки досі становлять серйозну небезпеку для людини і для домашньої худоби.

Так як протягом століть вовки залишалися одними з найнебезпечніших хижаків, їх безжально винищували. В результаті сьогодні вовки занесені в Червону книгу, а полювання на них у багатьох країнах заборонена.

Якщо вам сподобалася ця стаття, то почитайте також про те, чому вовки виють на місяць.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!