» » » Як живуть вовки?

Як живуть вовки?

Як живуть вовки?

Вовки - справжні діти ночі, сірі безшумні тіні з палаючими очима, що з`являються зимовими вечорами на сільських околицях, від їх виття кров холоне в жилах самотнього мандрівника, волею долі опинився вночі у лісовій глушині. При їх наближенні дико хропти і несуть коні, а візника навіть не намагаються їх утримати, а тільки безперервно озираються на неухильно наближається зграю і настегівают трійку батогом в марній надії піти від цієї страшної погоні. Так, або приблизно так, вовки зображуються в романах і народних переказах. А ще вони їдять червоних шапочок, їхніх бабусь і неслухняних поросят, але це вже з історій для самих маленьких і довірливих читачів.

Мабуть, більше немає іншого такого тваринного як вовк, чиє існування було б оточене такою неймовірною кількістю небилиць, міфів і легенд. Тим часом нічого таємничого і надприродного в тому, як живуть вовки, звичайно ж, немає. Вовки за своєю природою - типові хижаки. Природа наділила їх ефективним знаряддям для вбивства - гострими могутніми іклами, які в поєднанні з прекрасно розвиненими слухом і нюхом, потужними лапами і високорозвинений інтелект перетворює їх в справжніх суперохотніков. Зоологи давно вивчили і детально описали спосіб життя вовка.

раціон вовка

Основу вовчого раціону складають лосі, олені, барани, сайгаки, козли і інші великі копитні. Без їжі вовки можуть обходитися до півмісяця. При наявності ж достатньою кормової бази, середньостатистичний вовк з`їдає до п`яти кілограм м`яса на добу, а якщо полювання була дуже вдалою, то може з`їсти і вдвічі більше. Влітку, коли зграя розпадається, вовки із задоволенням полюють на зайців та інших дрібних гризунів і люблять поласувати всілякими ягодами і яблуками-дичками, опалим з дерев.

 Де живуть вовки



Вовки мають найширший ареал проживання серед усіх хижаків північної півкулі нашої планети. Живуть вовки в багатьох районах Північної Америки, Азії та Європи. Область їх розповсюдження простяглася від південних пустель до тундри і узбережжя Північного Льодовитого океану. Вовки живуть в самих різних природних ландшафтах, але воліють вони лісостеп, тундру і степ, намагаються уникати великих і густих лісів.

Спосіб життя вовків

Вовки живуть зграями, що складаються з ватажка, його вовчиці, кількох нізкорангових вовків обох статей, які є, як правило, підрослими дітьми головною самки, і маленьких цуценят, які виходять за межі ієрархії і їх життя серед вовків не підкоряється загальним правилам зграї. Влітку зграя розпадається, і вовки переходять на осілий спосіб життя. Сімейні пари, які у вовків, на відміну від людей, дуже постійні, бо вовки моногамні по своїй природі, влаштовують лігва. Там після двох місяців вагітності, самки приносять до десяти маленьких сліпих вовченят, які дуже швидко підростуть і, вже до кінця літа, будуть брати активну участь в полюванні разом з іншими вовками, знову зібралися в зграю.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!