» » » Що таке елемент?

Що таке елемент?

Що таке елемент?

Безумовно, кожен з нас в найзагальнішому сенсі добре уявляє, що таке елемент. Елемент - це складова частина чого-небудь, не розкладається на більш дрібні частинки.

Походження терміна "елемент"

Слово «елемент» походить від латинського elementum, яке на російську мову перекладається як "стихія". Причому тут мається на увазі не природна стихія, а стихія як філософська категорія. Справа в тому, що стародавні греки вважали, що весь навколишній світ в своїй основі складається з чотирьох стихій-елементів - води, вогню, землі і повітря.

Де вживається слово "елемент"

Всі складні предмети і явища можна розкласти на складові їх елементи. З окремих елементів може складатися, наприклад, складний орнамент.

Кожен з нас є елементом людського суспільства. І в цьому сенсі часто говорять про людину як про корисне або шкідливе елементі. Особливо часто "елементами" називали людей за часів радянської влади. Але сьогодні ми можемо зіткнутися з дрібнобуржуазними або кулацкими елементами тільки в історичних фільмах і книгах.

У сучасному світі ми найчастіше говоримо про хімічні елементи. Хімічним елементом називається сукупність атомів з певним позитивним зарядом ядра і числом протонів. Формою існування хімічних елементів у природі є прості (одноелементні) речовини. Важливо, що вони не розкладаються хімічними способами на більш дрібні частинки.

Прочитайте також статтю Що таке хімічний елемент.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!