» » » Які основні властивості оксидів?

Які основні властивості оксидів?

Які основні властивості оксидів?

Зі шкільної програми хімії кожному з нас достеменно відомо, що оксиди - це досить складні хімічні речовини, які представляють собою з`єднання досить простих елементів з таким газом, як кисень. Існують солеобразующіе оксиди і оксиди, які не утворюють солі. Перші діляться в свою чергу ще на три категорії: кислотні, основні та амфотерні. Давайте розглянемо, хімічні властивості оксидів.

Основні оксиди

До такого типу оксидів належать складні хімічні речовини, які здатні утворювати солі при реакції з кислотами або оксидами, але не реагують і основними оксидами або підставами. Наприклад, основними є наступні оксиди: оксид калію, окис кальцію, окис двовалентного заліза.

Тепер, давайте на прикладах розглянемо властивості основного оксиду.

1. Реакція з водою. Вступаючи у взаємодію в Н2О, основний оксид утворює луг. Наприклад, реакція гасіння вапна. CaO + H2O = Ca (OH)2.

2. Реакція з кислотами. Вступаючи у взаємодію з кислотами, утворюються води і солі, наприклад CaO + H2SO4 = CaSO4+ H2O.

3. Реакція з кислотними оксидами. При взаємодії з оксидами кислот утворюється не що інше, як сіль. Наприклад, CaO + CO2= CaCO3 - Формула образованіямела.

кислотні оксиди

Саме так називаються складні хімічні речовини, які відносяться до окислам і при взаємодії з основними оксидами або підставами, утворюють солі. Як приклад можна привести вуглекислий газ CO2, триокис сериSO3. Властивості оксидів наступні:

-кислотні оксиди можуть вступати у взаємодію з водою. Наприклад, саме таким способом утворюється вугільна кислота CO2+H2O = H2CO3 .



- з лугами або підставами. Прикладом може бути наступна реакція CO2+NaOH = Na2CO3. В результаті має вийти ніщо інше як кальцинована або пральна сода. Вона є прекрасним засобом для видалення бруду і жиру з поверхні каструль. Також за допомогою цього засобу деякі господині видаляють пригорілі ділянки.

-вступ в реакцію з основними оксидами. Приклад - CO2+MgO = MgCO3, отримання карбонату магнію.

амфотерні оксиди

Такими оксидами називають складні хімічні речовини, які також можна віднести до окислам, що створює не що інше, як солі в процесі хімічного реагування з кислотами або ж підставами. Найчастіше ми звикли вживати слово «амфотерний», кажучи про металах. Частково це правильно, адже в даному випадку оксиди називаються амфотерними, тому що реагують з металами.

Як приклад амфотерного оксиду можна привести окис цинку ZnO, яка застосовується досить широко в медицині або окис алюмінію Al2O3.

Основні властивості оксидів, що реагують з металами, полягають в тому, що мають можливість вступати в реакції не тільки з кислотами, але і з підставами.

Як приклад достеменно можна привести взаємодію амфотерного оксиду з кисневим оксидом, результатом чого стане ZnO + H2CO3 = ZnCO3 + H2O.

Таким же чином отримують і подвійну сіль цинку і натрію. Такі реакції зазвичай відбуваються з підвищеним викидом енергії.

Для того, щоб зрозуміти, як виглядає та чи інша реакція, мало одного опису, необхідно самостійно виконати її в лабораторії.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!