» » » Які кислоти є?

Які кислоти є?

Які кислоти є?

Давайте розглянемо неорганічні кислоти, які мають велику значимість у хімічній промисловості та хімії. Все кислоти об`єднує одна важлива властивість - зміст реакционноспособних атомів водню. Саме тому кислоти є складними речовинами, що складаються з кислотного залишку і атомів водню.

Давайте розберемося, які існують кислоти, і як їх класифікують.

Кислоти поділяють за ознакою наявності або відсутності в молекулі кисню, також по числу атомів водню. Тому кислоти класифікують за складом на безкисневі і кисень.

До безкисневим кислот відносяться: соляна, бромоводородной, фтороводородной, сірководнева, іодоводородной. До кисневмісних кислот відносяться: вугільна, азотна, сірчиста, кремнієва, фосфорна, сірчана.

Класифікація кислот за кількістю атомів водню, здатних заміщатися на метал: - одноосновні (мають один атом водню), - двохосновні (мають 2 атома водню), - триосновні (мають три атома водню).



До одноосновних кислот відносяться: фтороводородной, азотна, хлороводородная, іодоводородной, бромоводородной кислоти. До двоосновний кислот відносяться: сірчиста, сірчана, сірководнева, кремнієва, вугільна кислоти. До триосновними кислотам відноситься фосфорна кислота.

Хімічні властивості кислот

Ми розглянули, які бувають кислоти, тепер давайте розберемося, якими хімічними властивостями вони володіють.

  • Вплив розчинів кислот на індикатори. Більшість кислот, крім кремнієвої, прекрасно розчиняються у воді. За допомогою індикаторів розчини кислот, потрапляючи в воду, змінюють її забарвлення. За допомогою таких індикаторів можна дізнатися присутність кислоти. Наприклад, індикатор лакмус і метиловий оранжевий забарвлюють розчини кислот в червоний колір.
  • Кислоти вступають в реакцію з підставами. Даний процес називається реакцією нейтралізації. Кислоти вступають в реакцію з основами, утворюючи при цьому сіль, в якій завжди можна виявити незмінний кислотний залишок і воду. Для проведення реакції нейтралізації необхідно, щоб хоч одне з вступають в реакцію речовин було розчинно у воді. Але, як відомо, практично всі кислоти водорозчинні, тому вступають в реакцію нейтралізації з підставами, як розчинними, так і нерозчинними. Виняток - кремнієва кислота, вона погано розчиняється у воді і може вступати в реакцію тільки з розчинними підставами.
  • Кислоти вступають в реакцію з основними оксидами. З основними оксидами кислоти також вступають в реакцію нейтралізації, в яких так само утворюється вода і сіль.
  • Кислоти взаємодіють з металами. Щоб реакція кислоти з металом сталася, потрібно дотримуватися певні умови. Метал повинен бути достатньої активності по відношенню до кислоти. Щоб дізнатися, чи зможуть кислота і метал вступити в реакцію, необхідно заглянути в ряд активності металів. Але, крім цього, і кислота повинна бути достатньої сили, під силою розуміють здатність кислоти віддавати іони водню.

Які кислоти є, якщо їх класифікувати по силі?

Сильні: бромоводородной, сірчана, іодоводородной, хлороводородная, азотна кислоти. Слабкі: фосфорна, фтороводородной, сірчиста, вугільна, сірководнева, кремнієва, вугільна кислота. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!