» » » Яка кислота сильніше?

Яка кислота сильніше?

Яка кислота сильніше?

Безліч хімічних елементів і сполук присутні в житті людини постійно. Стосується це і до кислот. Вони можуть бути як органічні, мінеральні, так і утворені сірою. Як зрозуміти, яка кислота сильніше і як правильно скористатися цими знаннями?

визначення кислоти

Складне речовина, в складі якого, присутній один або кілька атомів водню, а також кислотний залишок, називається кислотою. Кислота вважається електролітом і має властивість диссоциировать, а саме розпадатися в водомістких розчинах на водень (катіони) і кислотний залишок (аніони). Кислоти, які дисоціюють практично повністю, вважаються сильними.

Поняття сили кислоти

Яка кислота найсильніша визначає ступінь дисоціації. Виражена вона в% і являє собою співвідношення диссоційованих молекул до суми недіссоціірованних і дисоційованому.

Так, наприклад для соляної, йодоводородной, бромоводородной і азотної кислоти це 92%, а для сірчаної 58%.



Однак найсильнішою або «суперкислоти» вважається карборановая кислота. Вона приблизно в мільйон разів сильніше концентрату сірчаної кислоти. Її парадокс позначений тим, що на відміну від сірчаної кислоти, вона абсолютно не агресивна по відношенню до матеріалів і здатна зберігатися в скляній тарі.

Кислота, отримана в результаті синтезу, є прекрасним «донором» водню, що і визначає її силу. H (CHB11Cl11) саме так виглядає формула карборановой кислоти.

Дослідження сили кислоти

Як визначити, яка кислота сильніше? Багато в чому, щоб дізнатися силу кислоти допомагає значення водневого показника рН. Вимірюється рН в 0,1 моль / літр. Визначити значення водневого показника можна рН-метрами. Прилади визначають значення цієї величини дуже точно. Також використовують вплив температури на значення рН. Його заміряють при стандартній температурі + 25С.

Якісно визначають кислотність середовища кислотно-основні індикатори. Індикатори в різних середовищах мають різне забарвлення. А універсальні здатні визначити не тільки середовище, а й значення рН розчину.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!