» » » » У чому міститься фолієва кислота?

У чому міститься фолієва кислота?

У чому міститься фолієва кислота?

Говорити сьогодні будемо про фолієвої кислоти. Що це за вітамін, в чому його користь і значимість для організму-в чому міститься фолієва кислота і які наслідки дефіциту фолієвої кислоти в організмі. Торкнемося також значимість фолієвої кислоти в період вагітності.

Фолієва кислота: значення

Багатьом фолієва кислота знайома як Вітамін В9, є водорозчинним. Він легко руйнується під впливом світла і термічної обробки. Навіть просте зберігання продуктів, що містять фолієву кислоту, призводить до поступового руйнування вітаміну.

Фолієва кислота відіграє особливу роль в зростанні і розвитку імунної та кровоносної систем. Фолієва кислота бере участь в створенні і підтримці нових здорових клітин, ось чому так важливий цей вітамін для вагітних, достатня кількість фолієвої кислоти (особливо до вагітності) допомагає знизити ризики розвитку яких-небудь дефектів плоду. Прочитати про те, як приймати фолієву кислоту під час вагітності, Ви можете в нашій статті «Як пити фолієву кислоту при вагітності?».

Фолієва кислота (або вітамін В9) бере участь у формуванні нервової трубки плода, ось чому так величезна її роль в період вагітності.

Клітини кісткового мозку постійно оновлюються, їм також необхідна фолієва кислота.

До речі, фолієва кислота не затримується в організмі, ось чому необхідно щодня поповнювати її запаси, особливо вагітним жінкам. Як це зробити? Крім додаткових вітамінів, можна включати в раціон продукти, що містять фолієву кислоту. Про це і поговоримо. 

Де міститься фолієва кислота: продукти

"Фолиум" перекладається як "лист", а фолієва кислота міститься в листових овочах і травах: капуста, зелений салат, петрушка, м`ята, листя чорної смородини і липи, кропива і так далі. 



Фолієва кислота міститься в продуктах рослинного походження і тварини.

  • Інші продукти тваринного походження, що містять фолієву кислоту: печінку (в ній фолієвої кислоти найбільше щодо інших тваринних продуктів), баранина, курка, яловичина, сир, лосось, тунець, жовток яйця. 
  • Рослинні продукти: висівки, злаки, морква і бобові, банани, горіхи, гречана і вівсяна крупи, апельсини, абрикоси, диня, фініки і гриби, шпинат, гарбуз.

В цілому, фолієвої кислоти більше міститься в продуктах рослинного походження.

Фолієва кислота: дефіцит

Дуже небезпечний брак цього вітаміну, особливо в період вагітності.

В цілому, ознаками нестачі будуть:

  • швидка стомлюваність;
  • головний біль;
  • блідість;
  • безсоння;
  • дратівливість;
  • забудькуватість і неуважність.

Ось лише деякі симптоми, які набувають більш серйозний характер (аж до розвитку гострої агресії, манії і т.д.), а то й вирішувати проблему дефіциту.

У вагітних недолік фолієвої кислоти:

  • З боку матері: токсикоз, депресії, розвиток анемії, болі в ногах.
  • З боку дитини (плода): невиношування, відшарування плаценти, вроджені вади, мертвонародження, порок або дефект нервової трубки, водянка головного мозку та ін.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!