» » » Властивості кислот

Властивості кислот

властивості кислот

Не варто недооцінювати роль кислот в нашому житті, адже багато хто з них просто незамінні в повсякденному житті. Для початку давайте згадаємо, що таке кислоти. Це складні речовини. Формула записується в такий спосіб: HnA, де H - водень, n - кількість атомів, А - кислотний залишок.

До основних властивостей кислот відносять можливість замінювати молекули атомів водню на атоми металів. Більшість з них не тільки їдкі, а й дуже отруйні. Але є і такі, з якими ми стикаємося постійно, без шкоди для свого здоров`я: вітамін С, лимонна кислота, молочна кислота. Розглянемо основні властивості кислот.

Фізичні властивості



Фізичні властивості кислот, часто допомагають знайти ключ для встановлення їх характеру. Кислоти можуть існувати в трьох видах: твердому, рідкому і газоподібному. Наприклад: азотна (HNO3) і сірчана кислота (H2SO4) - це безбарвні рідини-борна (H3BO3) і метафосфорная (HPO3) - тверді кислоти. Деякі з них мають колір і запах. Різні кислоти по-різному розчиняються у воді. Є і нерозчинні: H2SiO3 - кремнієва. Рідкі речовини мають кислий смак. Назва деяким кислотам дали плоди, в яких вони знаходяться: яблучна кислота, лимонна кислота. Інші ж отримали свою назву від хімічних елементів, що містяться в них.

Класифікація кислот

Зазвичай кислоти класифікують за кількома ознаками. Найперший - це, за вмістом кисню в них. А саме: кислородосодержащие (HClO4 - хлорне) і безкисневі (H2S - сірководнева).



За кількістю атомів водню (по основності):

  • Одноосновная - міститься один атом водню (HMnO4);
  • Двоосновна - має два атома водню (H2CO3);
  • Триосновні, відповідно, мають три атома водню (H3BO);
  • Поліосновние - мають чотири і більше атомів, зустрічаються рідко (H4P2O7).

За класів хімічних сполук, діляться на органічні і неорганічні кислоти. Перші, в основному, зустрічаються в продуктах рослинного походження: оцтова, молочна, нікотинова, аскорбінова кислоти. До неорганічних кислот відносяться: сірчана, азотна, борна, арсенові. Спектр їх застосування досить таки широкий від промислових потреб (виготовлення барвників, електролітів, кераміки, добрив і т.д.) до приготування їжі або прочищення каналізацій. Також кислоти можна класифікувати по силі, летючості, стійкості і розчинності у воді.

Хімічні властивості

Розглянемо основні хімічні властивості кислот.

  • Перше - це взаємодія з індикаторами. В якості індикаторів використовуються лакмус, метилоранж, фенолфталеїн і універсальна індикаторна папір. У розчинах кислот забарвлення індикатора змінить колір: лакмус і універсальна інд. папір стануть червоними, метилоранж - рожевим, фенолфталеїн залишиться безбарвним.
  • Друге - взаємодія кислот з підставами. Таку реакцію ще називають нейтралізацією. Кислота вступає в реакцію з основою, в результаті чого ми маємо сіль + вода. Наприклад: H2SO4 + Ca (OH) 2 = CaSO4 + 2 H2O.
  • Так як майже всі кислоти добре розчиняються у воді, нейтралізацію можна проводити як з розчинними, так і нерозчинними підставами. Виняток становить кремнієва кислота, вона майже не розчиняється у воді. Для її нейтралізації потрібні такі підстави, як KOH або NaOH (вони розчиняються у воді).
  • Третє - взаємодія кислот з основними оксидами. Тут так само відбувається реакція нейтралізації. Основні оксиди є близькими «родичами» підстав, отже, реакція та ж. Ми дуже часто використовуємо ці окисні властивості кислот. Наприклад, для видалення іржі з труб. Кислота реагує з оксидом, перетворюючись в розчинну сіль.
  • Четверте - реакція з металами. Не всі метали однаково добре вступають в реакцію з кислотами. Їх поділяють на активні (K, Ba, Ca, Na, Mg, Al, Mn, Zn, Cr, Fe, Ni, Sn. Pb) і неактивні (Cu, Hg, Ag, Pt, Au). Так само варто звертати увагу на силу кислоти (сильні, слабкі). Наприклад, соляна і сірчана кислоти здатні вступати в реакцію з усіма неактивними металами, а лимонна і щавлева кислоти настільки слабкі, що дуже повільно реагують навіть з активними металами.
  • П`яте - реакція кисневмісних кислот на нагрівання. Майже всі кислоти цієї групи при нагріванні розпадаються на кисневий оксид і воду. Виняток становлять вугільна (H3PO4) і сірчиста кислоти (H2SO4). При нагріванні вони розпадаються на воду і газ. Це треба запам`ятати. Ось і всі основні властивості кислот.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!