» » » Що таке луг?

Що таке луг?

Що таке луг?

Ще зі шкільної програми ми дізналися, що є такі речовини під назвою «лугу», але що це таке не кожен дорослий може згадати, на відміну від учня середньої школи. Так що таке луг і як різні луги впливають на наше життя? Всі відповіді в нашій статті.

Луги і періодична система

Словник і шкільний підручник твердить нам, що це не просто якісь хімічні елементи, а гідроксиди лужноземельних металів і амонію. Луги можуть чудово розчинятися у воді.

Менделєєв визначив лугу в своїй таблиці, як гідроксиди металів першої «А» підгрупи і другий «А» підгрупи, ми можемо їх бачити в таблиці від розташування кальцію, наприклад, NaOH або Ba (OH) 2. Зазвичай такі хімічні сполуки називаються «лугу їдкі». До них відносяться ще такі хімічні елементи, як гідроксиди (NaOH, LiOH, RbOH і інші).

Зовнішній вигляд і консистенція лугів: колір білий, тверді на дотик і їм властива гігроскопічність.

Ще зі шкільної програми ми можемо пам`ятати, що при з`єднанні з водою луги різко починають реагувати і дають багато тепла. Луги добре розчиняються у звичайній воді. Водорастворимость їх збільшується, якщо збільшити радіус катіона в кожної наступної групи таблиці Менделєєва (періодичної системи).

Луги і повсякденне життя



Найагресивнішими лугами на сьогоднішній день є цезію гідроксид, першої групи «А», як і радію гідроксид. Всі ми знайомі з нашатирним спиртом, так нам допомагає в деяких ситуаціях, так це теж луг! Цей розчин є: розчин водний аміачного газу. Так само всі в домашньому господарстві і для ремонту використовували вапно. Гашене вапно теж відноситься до лугу. Приклади, наведені в нашій статті, допоможуть вам, дорогі читачі, більше розібратися в допомоги лугів для нашого побуту.

Якщо луг знаходиться в твердому стані, то вона може поглинати в себе навколишній її вуглекислий газ (якщо вона розчин) і воду. Але з часом вона перетвориться в карбонат.

Дуже важливо відзначити, що луги - справжні друзі для господинь. Деякі властивості лугів допомагають пересічній людині щодня. Справа в тому, що луги можуть утворювати солі при реакції з певними кислотами. Так само вони мають здатність проводити електричний струм (луга можна так само називати електролітами).

властивості

Варто включити в вище написане визначення лугу і їх властивості:

  • можливість розчиняти жир,
  • можливість розчинення деякими лугами рослинних і тваринних тканин,
  • концентровані луги розчиняють одяг, матерії і при попаданні на шкіру можуть викликати опік або роздратування,
  • взаємодіють з певними металами,
  • властивість захисту стали від псування (корозії).

Запобіжні заходи

Луг - отруйна і небезпечна речовина, тому варто дуже серйозно поставитися до його зберігання і транспортування. Тому ніколи не пишіть луг в харчові ємності. Завжди окремо зберігайте ці речовини від житлової зони в будинку або іншому приміщенні. При відкритій роботі з лугами завжди захищайте очі за допомогою окулярів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!