» » » Як зробити газ?

Як зробити газ?

Як зробити газ?

Отримати багато видів газу можна різноманітними способами. Основою для фізико-хімічних реакцій є розщеплення сполук. При певних умовах (нагрівання, охолодження, взаємодія з іншими речовинами) в результаті реакцій виділяється газ. Так можна отримати органічні гази: метан, пропан, бутан, і неорганічні: вуглекислий, водень та інші. В нашій статті Що таке газ детально розкрито визначення цієї речовини. А в цій статті ми розповімо про те, як отримати газ.

Як зробити газ в лабораторних умовах

Водень (Н2) Можна отримати в лабораторії або в домашніх умовах, якщо мати для цього нескладне обладнання. Щоб отримати цей газ, потрібно:

  • Вода (краще взяти дистильовану);
  • Каустична сода (гідроокис натрію - NaOH);
  • Залізний і графітовий електроди;
  • Будь-лужний елемент (метал) - літій, натрій і т. Д .;
  • Джерело постійного струму;
  • Скляна ємність (пробірка).

хід експерименту

  1. Насипати в чисту ємність трохи гідроксиду натрію (20 р) і залити її водою (100 мл.). Розмішати до повного розчинення речовини.
  2. Взяти два електроди - може бути застосований простий залізний стрижень замість обов`язкового металевого, а замість графітового можна взяти грифель олівця, яким користуються кравці.
  3. Необхідний джерело постійного струму - це може бути акумулятор або генератор струму. Приєднати електроди до нього потрібно так, щоб «плюс» кріпився до графітовому стрижні (анод), а «мінус» - до металевого.
  4. Помістити електроди в водний розчин каустичної соди, під`єднати джерело струму. Вловити водень можна, якщо над анодом тримати пробірку догори дном. При цьому над катодом буде виділятися кисень.


Щоб зробити газ водень, можна скористатися і іншим методом, для цього буде потрібно вода і лужної метал. Найкраще взяти літій зі звичайних батарейок і помістити його в пробірку з водою (натрій і калій брати не рекомендується, так як вони дуже вибухонебезпечні при контакті з водою). У процесі взаємодії цього металу з Н2Про виділятиметься водень, який можна вловити колбою.

Як отримати біогаз (метан)

У домашніх умовах можна отримати так званий «біогаз» - це не якийсь один вид газів, а газова суміш. Сюди входять метан, вуглекислота і деякі інші домішки (сірководень та ін.). Але основну цінність представляє саме метан (СН4), Частка якого в газовій суміші складає від 55 до 70%. Найлегше отримати газ з гною або посліду, так як в цих продуктах життєдіяльності тварин містяться бактерії, які провокують бродіння. А в результаті цього процесу як раз і виділяється біогаз. Крім гною, для отримання суміші газів можна використовувати також інші органічні відходи - перегній листя, траву, харчові відходи тощо.



Установку для уловлювання біогазу легко виготовити практично на будь-якому господарському дворі. Для цього достатньо вирити компостну яму, в яку і будуть міститися органічні відходи. Зверху повинен бути споруджений «козирок» або дах, яка і буде вловлювати газоподібні речовини. Краще, якщо дах буде конусоподібної форми. Дах встановлюють на стійки, які оснащені теплоізоляційними елементами (вони необхідні для нормального функціонування установки взимку). Зверху на даху роблять один або кілька невеликих лючков, через які буде здійснюватися збір газу. Збір речовин може здійснюватися в звичайні автомобільні камери, а якщо є компресор, газ можна ще і стискати і закачувати в балони.

Умови бродіння з утворенням біогазу

Для бродіння органічних відходів їх необхідно час від часу перемішувати (для кращого доступу кисню до бактерій). Тому установку потрібно оснастити також приладом для перемішування. Метанові бактерії, які провокують процес бродіння, краще «працюють» в теплі, тому гній або інші органічні відходи можна також підігрівати (якщо оснастити установку трубою з постійно циркулює теплою водою).

В процесі бродіння природним чином також виділяється тепло, якого цілком достатньо для подальшої підтримки процесу. Тому підігрівати сировину можна тільки в перші кілька днів або в холодну пору року.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!