» » » Як вибрати зварювальний апарат?

Як вибрати зварювальний апарат?

Як вибрати зварювальний апарат?

У тому випадку, якщо ви ще тільки початківець зварювальник або просто обиватель, якому зварювальний апарат необхідний для побутових потреб, то вам буде потрібно консультація у досвідченого майстра. Саме він зможе підказати, на якому вигляді апарату краще зупинити свій вибір. Якщо ж такого знайомого немає, то можна самостійно розглянути питання того, як влаштований зварювальний апарат, як вибрати підходящий і які типи апаратів взагалі існують. Зазвичай апарати для зварювання поділяють на два підвиди - електричні, що працюють з електродами, і газові, що працюють з газом. Вони мають різні характеристики, і відрізняються не тільки джерелами живлення, але і способами роботи з ними. Тому зробити вибір потрібно, виходячи і з своїх потреб і можливостей, а також уміння працювати зі зварюванням.

Електричні зварювальні апарати

  • Зварювальні трансформатори, що працюють зі змінним струмом, з плавкими металевими електродами. Це досить недорогий апарат, відповідний для зварювання чорного металу. Апарат досить простий в експлуатації і має просту і міцну конструкцію. Працюючи зі зварювальним трансформатором, ви зможете варити метал внахлест і встик. Даний тип трансформаторів працює від електромережі 220В, іноді 220 / 380В. Зазвичай електроди в таких зварювальних апаратах покриті рутиловим або фтористо-кальцієвим покриттям.


Змінний струм тут плавно регулюється. Від максимального показника електрода залежить вибір його діаметра. Більше значення струму вимагає більшого діаметра електродів, і тим більше продуктивність трансформатора. Електроди з покриттям рутилу покриттям вимагають менше струму, ніж з фтористо-кальцієвим. Це потрібно враховувати, підбираючи електроди для зварювального трансформатора.

  • Зварювальні випрямлячі з постійним струмом, мають плавляться електроди. Вирішуючи, який зварювальний апарат вибрати, і зупинившись на даному варіанті, пам`ятайте, що цей зварювальний апарат схожий на зварювальний трансформатор, але має більш складну конструкцію, тому дорожче коштує. Апарат постійного струму має на виході тиристорний або діодний випрямлячі, що дозволяють випрямляти змінний струм. Але це, скоріше, недолік, тому що буде втрачена частина потужності, але при цьому, більш стабільна дуга.


Перевагою зварювального апарату постійного струму є здатність варити не тільки чорні, а й кольорові метали. Для такого виду зварювання потрібно підібрати відповідні електроди. Найбільш часто випрямлячі постійного струму використовуються в професійному середовищі, тому, бажаючи вибрати зварювальний апарат для будинку, краще обрати більш постій в роботі апарат.

  • Зварювальний інвертор. Саме зручність роботи, легке запалювання і якість зварювального шва є відмінною рисою роботи зварювальних інверторів. Такі зварювальні апарати відрізняються малими габаритами, працюють при низькому вхідному напрузі, мають можливість варити кольорові метали. Але, на жаль, вартість інверторів досить висока.

Газові зварювальні апарати

  • Апарат напівавтоматичного зварювання в середовищі активного і інертного газу. Застосовується, як апарат в сфері авторемонту та як побутової зварювальний апарат. Як вибрати відповідний газовий апарат для зварювання? Говорячи про напівавтоматичних газових апаратах, то вони мають високу продуктивність, відрізняються зручністю і надійні. Але вони мають досить складну конструкцію, тому коштують значно дорожче. Апарат напівавтоматичного зварювання складається з трансформатора, випрямляча, редуктора з регулятором газового зварювання й приводу дроту й рукави з пальником.
  • Апарати для зварювання можуть працювати і з газом, і без нього. Якщо газ використовується при зварюванні різного виду металу, то потрібно підібрати для кожного типу металу відповідний вид газу. Для варіння заліза краще підійде вуглекислий газ. Для варіння стали краще вибрати зварювальну суміш з аргону і вуглекислоти. Для зварювання алюмінію також буде потрібно аргон.
  • Метод зварювання в газовому середовищі простий - метал зварюють за допомогою інертного газу, наприклад, в аргоні або суміші різних газів. Також метал зварюють за допомогою активного газу, таким газом називають вуглекислий. При зварюванні з використанням газу електрична дуга буде горіти між матеріалом і плавиться дротом при постійному струмі. Під час зварювання газ, що подається через пальник, захищає від кисню зону зварювання, не даючи відбуватися процесу окислення.
  • Даний апарат ідеально підходить для зварювання листового тонкого металу. Вибираючи зварювальний апарат, варто запам`ятати, що воно підрозділяється на типи - побутові, напівпрофесійні і професійні. Залежно від їх виду залежить і вартість апаратів. Єдина відмінна характеристика поділу апаратів для зварювання є величина струму і джерела живлення.

    Тепер ви знаєте про те, як вибрати зварювальний апарат. Завдяки цьому ви зможете вільно розбиратися в їх різновидах і призначення. Вам буде також цікава наша стаття: «Як вибрати зварювальний інвертор?»



Увага, тільки СЬОГОДНІ!