» » » Фікус скидає листя: що робити?

Фікус скидає листя: що робити?

Фікус скидає листя: що робити?

Серед любителів кімнатних рослин великою популярністю користується фікус. Незважаючи на невибагливість рослини в догляді, іноді господарі хвилюються, що занадто часто фікус скидає листя. Що робити в такому випадку і коли потрібно бити на сполох?

Фікус скидає листя - вирішення проблеми

Щоб відповісти на питання «Що робити, якщо фікус скидає листя?», Потрібно зрозуміти, чому у фікуса обпадає листя. Існує ряд причин скидання рослиною своєї шевелюри:

  1. Недотримання температурного режиму. Оптимальна температура для утримання фікуса + 18 + 24 ° С. Переохолодження, навіть короткочасне, невеликий протяг, зіткнення крони з холодним склом, полив холодною водою - всі ці фактори можуть стати причиною скидання листя.
  2. Неправильне освітлення. Причиною опадання листя з фікуса може стати недостатнє освітлення або прямі сонячні промені. Якщо фікус стоїть далеко від вікна або обгороджений від нього щільними фіранками, слід зробити підсвічування фітолампи.
  3. Надмірний або недостатній полив. Про надлишку вологи свідчить постійно вологий верхній шар субстрату, запах вогкості і гнилі, потемнілі листя. Якщо полив недостатній, субстрат відстає від горщика, листя скручуються і жовтіють. В обох випадках результатом стануть скинуті листя.
  4. Шкідники. При неправильному догляді рослина може бути уражена грибками або мікроорганізмами. Захворювання можна визначити по деформації і пігментації листя. В цьому випадку допоможе обробка рослини хімічними препаратами з урахуванням суворого дотримання їх дозування.

Якщо, незважаючи на правильний догляд, опадання листя прогресує, потрібно перевірити кореневу систему, обережно вийнявши квітка з горщика. Загнили і висохлі ділянки коренів слід обрізати до здорової частини, зрізи присипати порошком деревного вугілля і пересадити квітку в нову землю.



Підвищити опірність рослини до несприятливих факторів можна за допомогою антистресових препаратів, наприклад, Епін або Циркон.

Природний скидання листя

Всі сорти фікуса діляться на два види: листопадні (Алі, Віандена, Карика, Бенджаміна) і нелістопадние (Наташа, Кінкі, еластиком). Для першого виду характерний природний скидання листя приблизно в кінці осені. За зиму така рослина може втратити до 30% листя. якщо доглядати за фікусом правильно, навесні рослина почне обростати новими гілочками і листочками.

Для всіх без винятку фікусів зміна місця проживання є великим стресом. Тому після транспортування квітки з теплиці або магазину йому знадобиться кілька місяців на адаптацію. У цей період можливий невеликий скидання листя.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!