» » » Чи потрібні щеплення?

Чи потрібні щеплення?

Чи потрібні щеплення?

Здавалося б, що за дивне запитання в XXI столітті, коли увійшла мода на здоровий спосіб життя. Однак як би це не було дивно, знаходиться ще багато людей, які виступають проти вакцинації. Вони не тільки самі відмовляються від щеплень, але і не дозволяють медикам робити щеплення їх дітям. У цій статті ми спробуємо з`ясувати, що керує цими людьми і відповісти на питання, все-таки потрібні щеплення або їх можна не робити.

Що таке вакцина

Почати, мабуть, слід з невеличкого екскурсу в історію. Виникнення терміна вакцина і полномерное вивчення механізму вакцинації відбулося в XVII ст., Завдяки працям французького мікробіолога і хіміка Луї Пастера. Він створив свою теорію про збудників інфекційних хвороб і на її основі став розробляти вакцини для попередження інфекційних хвороб. Йому вдалося створити вакцину проти сибірської виразки і щеплення від сказу, заклавши основи теорії штучного імунітету.

Вакцина - це препарат, створений на основі мікроорганізмів-збудників інфекції або спеціальних молекул-антигенів, дія якого спрямована на формування імунітету до певного інфекційного захворювання.

типи вакцин



На даний момент існує більше сотні різних щеплень від інфекційних захворювань. Їх прийнято ділити на наступні групи:

  1. Живі, ослаблені вакцини - це препарати, які містять мікроорганізми, які є спочатку недостатньо сильними або позбавлені можливості стати причиною розвитку захворювання. Однак при попаданні в живий організм вони провокують імунну реакцію на це інфекційне захворювання в майбутньому. Такі вакцини використовуються для профілактики кору, краснухи, свинки, вітряної віспи, епідемічного паротиту та грипу.
  2. Убиті, інактивні вакцини - це препарати, які містять мікроорганізми, що викликають інфекційні захворювання, попередньо, перед введенням в організм людини, позбавлені активності хімічним або термічним шляхом. Вони не настільки ефективні, як живі вакцини, і прищеплюють імунітет до інфекційного захворювання лише на короткий період часу, але вони безпечніше, так як інактивні мікроорганізми гарантовано не приведуть до розвитку хвороби, на відміну від ослаблених. Такі щеплення роблять для профілактики поліомієліту та гепатиту А.
  3. Анатоксини. Деякі бактеріальні захворювання розвиваються в організмі не від потрапляння будь-яких певних бактерій, а через токсинів, які ці бактерії виробляють. Для їх профілактики в організм водяться не власними бактерії, а інактивовані токсини, що виробляються цими мікроорганізмами, або анатоксини. Ці щеплення служать для запобігання розвитку дифтерії, правця, кашлюку.
  4. Кон`юговані і суб`едінічние вакцини. Суб`едінічние вакцини містять лише фрагменти мікроорганізмів, що викликають інфекційне захворювання. Кон`юговані вакцини робляться на основі двох і більше різних компонентів. І ті й інші провокують формування імунологічної реакції в організмі. До цієї групи належать вакцини проти вірусу папіломи людини, гемофільної інфекції, безклітинна коклюшная вакцина і вакцина проти грипу.

Порядок проведення вакцинації

Міністерство охорони здоров`я Росії ретельно стежить за тим, щоб всі громадяни нашої країни піддавалися планової вакцинації. Діє спеціальний Календар щеплень, в якому зафіксовано порядок проведення вакцинації для всіх груп громадян. Так, обов`язковими є щеплення від туберкульозу, дифтерії, правця, кашлюку, кору, епідемічного паротиту, краснухи, поліомієліту. Деякі щеплення досить зробити один раз, а інші необхідно проводити регулярно. Так, наприклад, вакцинація препаратом АДС-М проти дифтерії та правця робиться не тільки дітям, а й дорослим, кожні 10 років.



На поточний момент в РФ затверджений список хвороб, для профілактики яких щеплення робляться в обов`язковому порядку:

  • кір;
  • коклюш;
  • правець;
  • краснуха;
  • дифтерія;
  • туберкульоз;
  • гепатит В;
  • поліомієліт;
  • епідемічний паротит.

Невиправданий ризик або стійка захист?

Деякі вважають, що вакцини можуть знизити імунітет людини. Однак такі звинувачення не обгрунтовані з наукової точки зору. Ми щодня піддаємо себе загрозу отримати інфекційне захворювання, коли спілкуємося з іншими людьми або просто виходимо на вулицю. Якщо ви не можете дозволити собі або своїй дитині постійно жити під скляним куполом в атмосфері повної стерильності, то від цієї загрози нікуди не дітися. Безумовно, краще поставити під свій організм невеликому випробуванню ослабленими молекулами збудника інфекції під чуйним контролем лікарів, ніж несподівано виявити у себе важку форму цієї хвороби.

Інша поширена побоювання пов`язано з ризиком заразитися захворюванням, від якого призначена щеплення. Як ми побачили з описаної вище класифікації вакцин, тільки один тип вакцин (живі вакцини) теоретично здатний стати причиною розвитку хвороби. Однак якщо дотримуватися всіх рекомендацій, запропоновані для даного типу процедур, і використовувати тільки перевірені вакцини під наглядом лікаря, то і від цих вакцин шкоди не буде. Навпаки, ви зміцните імунітет організму і зможете не побоюватися інфікування. Яскравим прикладом користі вакцинації є люди, які в осінньо-зимовий період роблять щеплення від грипу, тим самим захищаючи себе від загрози бути інфікованими в період епідемії.

Вам також буде корисно прочитати статті Що таке вакцина і Чи робити щеплення від грипу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!