» » » Рецепт томатного соку

Рецепт томатного соку

Рецепт томатного соку

Томатний сік можна вважати головним серед усіх овочевих соків. У ньому стільки вітамінів, що цей сік рекомендується всім, навіть маленьким дітям. Є у томатного соку ще одна чудова і корисна властивість: він підвищує рівень гемоглобіну. Безумовно, ікра, печінка тріски, перепелині яйця та інші «недемократичні», за вартістю, продукти теж здатні підвищувати гемоглобін. Але вони «не здатні» була доступною для всіх. А помідори - доступні. І томатний сік повинен бути на столі.

Для цього треба знати рецепт томатного соку. Перш за все, знадобляться не просто помідори, а дозрілі, м`ясисті, у яких майже немає насіння. Якщо вони все-таки є, виручить соковижималка: вона так подрібнює овочі, що насіння просто відійдуть. Соковижималку може замінити і м`ясорубка.

Наступний етап, або найпростіший рецепт томатного соку - це, приблизно, чверть години прокип`ятити сік в емальованій каструлі. Тільки від неї не можна відходити: треба безперервно помішувати сік. А ось спецій ніяких не потрібно, тому і спосіб називається «простою». Зняти з вогню і, не давши охолонути, розлити в підготовлені простерилізовані банки. Закатати кришками і поставити охолоджуватися. Зберігати сік, приготований за цим рецептом, треба при температурі 10-12 градусів.

Томатний сік: зимовий варіант



«Зимовий» варіант соку готується так: перемелені томати варяться 30 хвилин. Потім додаються сіль і цукор, ще п`ять хвилин все кипить і тільки потім, щоб був в повній відповідності рецепт томатного соку на зиму, додаються спеції - запашний горошок, гвоздику, якщо любите, корицю. Не треба оцту. Не треба і стерилізації. Функцію стерилізатора візьме на себе 1 таблетка, на літрову банку соку, аспірину. Такий сік, якщо домочадці не вип`ють швидко, варто дуже довго, навіть в коморі. Він смачний і для пиття, і для заправки борщу або других страв.

Томатний сік: рецепт «вітамінний»

Абсолютно натуральний смак надовго залишиться, якщо, готуючи томатний сік, рецепт буде заснований на тому, щоб максимально зберегти вітаміни. Правда, цей спосіб передбачає обов`язкову стерилізацію розлитого по банкам соку. Але спочатку перемелені томати треба довести до кипіння, тобто до температури 95 градусів. Зверніть увагу: не до кипіння, а трохи «не дотягнути». Ось це «не дотягнути» і забезпечить томатного соку вітаміни у великій кількості. Тобто, саме те, за що і люблять томатний сік. І ось, дійшовши до 95 градусів, сік розливається в чисті банки, прикривається кришками і стерилізується прямо в банках. Для літрових банок досить 20-25 хвилин. Банки в 2 л стерилізуються довше: 25-30 хвилин. Ще триваліше стерилізація трилітрових бутлів: 30-40 хвилин. Потім кришки закочуються, банки встановлюються догори дном і загортають, наприклад, ватяною ковдрою або ще чимось теплим. Тут важливий принцип природного охолодження.

Остигнули банки відправляються на зберігання. Зовсім не обов`язково, щоб це був льох. Банки з томатним соком, приготовані і закриті вищезгаданим способом, з успіхом зберігаються в звичайній коморі в квартирі. І ще один «плюс» томатного соку, приготовленого в домашніх умовах: при розливі його в банки можна регулювати густоту. Тоді в одних ємностях томатний сік буде майже без м`якоті, а в інших, м`якоті виявиться більше. Вийде сік на замовлення. Тепер можна приготувати сік за смаком для кожного.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!