Як чистити гриби?

Як чистити гриби?
Як чистити гриби?

Для того щоб правильно приготувати будь-яку грибну страву, необхідно спочатку дізнатися, як гриби чистити. Адже від того, наскільки ретельно будуть очищені гриби, залежать їх смакові якості.

загальні рекомендації

Будь-які гриби перед приготуванням потрібно очистити і промити кілька разів під проточною водою. З них знімають налиплі листочки і хвойні голки. Якщо від гриба відкусив якийсь звір, місце укусу краще обрізати. Нерідко також зустрічається, що в ніжці гриба, а іноді вже і в капелюшку живуть черв`ячки. Тоді цю частину плодового тіла відрізають. До того ж, щоб такі «жителі» покинули свій будиночок, можна замочити гриби на 20-30 хвилин в солоній воді.

Як чистити гриби печериці

Печериці - це один з найпоширеніших видів грибів, їх можна придбати в супермаркетах і на ринках. Є кілька думок на рахунок того, як слід чистити дані гриби:

  1. На думку деяких кулінарів, печериці можна мити водою, так як вона вбирається в гриби, і вони стають несмачними після печериціприготування. Тому радять тільки протирати гриби вологою тканиною, очищаючи їх від забруднень. Також кухарі вважають, що плодові тіла печериць не потрібно очищати від «спіднички» на ніжці гриба і відокремлювати верхню шкірку з капелюшка.
  2. Інші фахівці вважають, що мити гриби (будь-які) просто необхідно. По-перше, це робиться, щоб убезпечити себе від поїдання шкідливих речовин, які можуть виявитися на грибах. По-друге, просто протерши плодові тіла, неможливо бути на сто відсотків упевненим, що пісок і інша бруд не залишиться на них, і не буде скрипіти на зубах при вживанні страви з печериць. Також ця категорія кулінарів дотримується думки, що «спідничку» гриба і липку шкірку з капелюшка видаляти потрібно неодмінно. Саме в цих частинах міститься коричневий барвник, який псує вигляд готового блюда.


Більшість кулінарів обмежуються тільки миттям печериць. Якщо гриби не дуже забруднені землею і не пошкоджені, то простого миття під холодною водою буде достатньо.

Як чистити білі гриби

Боровик або білий гриб, який називають також королем грибів - найпопулярніший серед гурманів. Досвідчені грибники стверджують, що цей сорт грибів практично не білийпотребує спеціальної обробки перед приготуванням. Вони вважають, що ніжку на боровиках обрізати не потрібно, так само, як і шкірку з капелюшка. Щоб відокремити «зайве», необхідно просто протерти ніжку і капелюшок спеціальною щіточкою, яку можна придбати в магазині господарських товарів. Якщо такий прилад відсутній, підійде проста зубна щітка з м`якою щетиною.



Думка грибників, щодо того, потрібно мити білі гриби перед приготуванням чи ні - також розходяться.

сироїжки

Назва цих грибів свідчить про те, що їх можна їсти сирими: принаймні ті 7 видів, які зустрічаються на території Росії. Це пластинчасті гриби, їх капелюшки покриває шкірка різних кольорів і відтінків. Причому, якщо забарвлення цієї сироїжкиплівочки блідий (сіро-зелений, блідо-жовтий), то її дійсно можна не очищати. Це ніяк не вплине на смакові якості гриба і не заподіє шкоди тому, хто його з`їсть.

Коли ж шкірка на капелюшку червона або яскраво-синя, її необхідно очистити і тільки після цього готувати гриби. Що до ніжки сироїжки, то «спідничку» з неї знімають, а «корінець» відрізають.

Якщо гриби сильно забруднені або є підозра, що вони могли накопичити токсини, то шкірку з капелюшка сироїжки необхідно зчистити. У разі, якщо шкірка погано очищається, то гриби можна на деякий час замочити. Однак багато шкірку з капелюшка сироїжки не очищують, вважаючи, що так гриби виходять смачніше.

Особливості очищення інших видів грибів

  • Ніжки підберезників і красноголовців очищають за таким же принципом, як і морква, зскрібаючи верхній темний «покриття». Капелюшок ніяк не чистять.
  • Грузді перед очищенням замочують у підсоленій воді на час від 1 години грибидо доби. Необхідно це для того, щоб з них вийшло гірке «молочко». Після вимочування їх чистять спеціальної «грибний» щіткою або ножем, видаляючи з плодового тіла гниль і чорні точки.
  • Опеньки промивають під струменем води кілька разів. «Спідничку» знімають за допомогою ножа або щітки. Також можна обрізати нижню частину ніжок, якщо немає часу або бажання зскрібати з них бруд і налиплі листя.
  • Перед тим як чистити рижики, слід упевнитися в тому, чи дійсно попався їстівний гриб. Так, у придатних в їжу грибів виділяється помаранчевий сік, а у отруйних - білого. Після їстівні рижики промивають в холодній воді, а потім кладуть у теплу на кілька годин. По закінченню вимочування гриби чистять так само, як і опеньки.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!