» » » Як відрізнити їстівні гриби?

Як відрізнити їстівні гриби?

Як відрізнити їстівні гриби?
Як відрізнити їстівні гриби?

З початком грибного сезону багато хто вирушає до лісу по гриби. Хтось прекрасно знає, як відрізнити їстівні гриби від отруйних, інші дещо розгублені і потребують цінних радах. Перш ніж почати збирання, необхідно запам`ятати такі ознаки, що дозволяють без праці викрити отруйні гриби.

Як розрізняти гриби: будова і колір

  1. Надзвичайно небезпечна бліда поганка, чиє потрапляння в людський організм нерідко призводить до смертельного результату, має кілька характерних рис: бульбоподібне потовщення біля основи ніжки, тонке плівчасте кільце, подібно спідничці, яка оперізує її середину, і білу, світло-зелене або злегка жовтувату капелюшок.
  2. Яскравий колір. Помилкові лисички, також відомі як говорушки помаранчеві, привертають насиченим жовтим або помаранчевим відтінком. Але як відрізнити ці неїстівні гриби від справжніх лисичок? Потрібно звернути увагу на їх капелюшки - вони маленькі, круглі, рівні й оксамитові, тоді як капелюшки їстівних лисичок великі, гладкі, з нерівними, хвилеподібними краями.гриби
  3. Темніють капелюшок. Найулюбленіший в народі гриб - білий - також має чимало отруйних двійників, з дивовижною точністю копіюють його зовнішність. Як розрізняти гриби, що демонструють неймовірну схожість з ним? Необхідно просто розламати капелюшки: у справжнього білого гриба «головний убір» не змінить свого кольору, у помилкового - обов`язково потемніє.

Смак і запах

  1. Гіркий смак. Гриби, які обрали місцем свого проживання деревину, як правило, їстівні. Однак бувають і такі представники царства грибигрибів, які вибирають схоже місце проживання і при цьому є отруйними. Викрити отруйного обманщика допоможе його гіркий смак і неприємний землистий запах.
  2. Неприємний запах. В продовження попереднього пункту - їстівні опеньки, на відміну від своїх хибних побратимів, пахнуть приємним грибним ароматом, що дозволяє без праці визначити їх місцезнаходження. Крім цього, вони відрізняються наявністю коричневих капелюшків і невеликих кілець, розташованих прямо під ними. Капелюшки помилкових опеньків найчастіше мають червоний або зелений відтінок, і заповітного колечка у них немає.

Універсальний спосіб відрізнити їстівні гриби

Є універсальний спосіб, який дозволяє розібратися, - зверніть увагу, трубчастий чи у гриба гіменофор. Цим загадковим словом називається нижня частина капелюшка гриба, на поверхні якої знаходиться тонкий спороносний шар, що складається з шипиків, пластинок або трубочок. Спороносний шар гіменофора корисних, смачних і їстівних мешканців лісу, як правило, складається з трубочок.



Запам`ятайте, що якщо ви знайшли гриб, який здається підозрілим і неїстівним, завжди краще викинути його, ніж вжити в їжу з ризиком для здоров`я.

Ми рекомендуємо ознайомитися з дуже корисною статтею по темі Які гриби можна збирати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!