» » » До чого відносяться гриби?

До чого відносяться гриби?

До чого відносяться гриби?

Таємничий вид живих організмів, який сьогодні до кінця не вивчений - гриби. Живуть на нашій планеті вже понад мільярд років, вони становлять близько мільйона видів, з яких людина змогла дослідити, класифікувати й описати тільки 5% - 70 000 видів. Один з найперших жителів планети Земля має дивовижні лікувальні властивості. Мало хто знає про те, що ліки, які врятувало мільйони життів, антибіотик, який є продуктом його життєдіяльності. Найцікавіший факт: жителі сіл під Опочка (Псковська область) ніколи не страждали онкозахворюваннями. Рятує їх гриб веселка, полісахариди якого виробляють перфорин, який здатний проробляти отвори в мембрані ракових клітин. І, останні просто відмирають.

царство грибів

Сверхцарство еукаріотів об`єднує царство рослин, царство тварин і ... царство грибів. Так, зважаючи на свої особливих властивостей, гриби відносяться до царства грибів. Їх неможливо назвати тваринами, але і рослинами - теж.

З рослинами гриби мають загальні характеристики:

  • наявність клітинної стінки;
  • здатність синтезувати вітаміни;
  • нерухомість у вегетативному стані;
  • розмноження спорами;
  • поглинання їжі шляхом адсорбції (всмоктування).

Але є і риси спільні з тваринами:

  • відсутність мітохондрій та фотосинтезирующих пігментів;
  • гетеротрофность;
  • накопичення глікогену в якості запасного речовини;
  • наявність клітинної стінки хітину, що характерного для скелета членистоногих;
  • освіту і виділення сечовини.

різноманітність грибів



Гриби поділяють на вищі гриби, нижчі гриби і грибоподібних організми. До вищих грибів відносяться класи: Аскоміцети, зігоміцети, дейтероміцети і базидіоміцети. Їх ще називають справжніми грибами. У них повністю втрачені жгутикові стадії, специфічний полісахарид - хітозан - входить до складу оболонок клітин. Також до складу клітин входять полімери глюкози і хітин.

До нижчих грибів відносяться класи: хитридиомицетов, ооміцети і деякі інші. Розмноження цих грибів відбувається за допомогою зооспор. До грибоподібних організмів ставляться актиноміцети, багато з яких продукують антибіотики.

До грибів паразитам відносяться

  1. Помилковий трутовик.
  2. коренева губка
  3. Опеньок осінній та інші.


Паразити деревних порід особливо небезпечні. Наприклад, грибниця опенька може поширюватися під корою, вживлені в деревину і переходячи по корінню від одного стовбура до іншого. Таким чином, вони можуть вразити велику ділянку лісу. Найчастіше опеньок вражає лісу з ослабленими деревами і в короткий термін здатний погубити їх значна кількість. Активно розвивається опеньок на мертвій деревині, сприяючи її розкладанню.

До трубчастим грибам ставляться

  1. Білий гриб.
  2. Маслюки.
  3. підберезники
  4. Підосичники.

Гриби, які мають типову плодоніжки і капелюшок, нижня частина якої складається з дрібних отворів і утворює спори. Серед трубчастих немає отруйних грибів, але є умовно їстівні, які вимагають попередньої підготовки перед вживанням. Зустріти їх можна тільки в лісистій місцевості, на відкритих майданчиках вони не ростуть.

До пластинчастим грибів відносяться грузді, рижик, печериця, опеньок і інші. Їх основна відмінність від трубчастих - наявність пластин в нижній частині капелюшки, де утворюються спори. Колір спорового порошку часто допомагає розпізнати вид гриба - їстівний або отруйний.

До отруйних грибів відносяться

  1. Мухомори.
  2. Бліда поганка (абсолютно отруйні гриби).
  3. зморшки
  4. сатанинський гриб
  5. Несправжні опеньки (токсичність може бути зменшена при кулінарній обробці).

Перераховані вище гриби виділені в окремі підвиди грибів. Вони стали токсичними через несприятливої екологічної обстановки.

Всього отруйних грибів 32 види. Найшкідливіші з них - отруйний печериця, недоварений опеньок - здатні викликати розлад через годину після їжі. Друга група - галюциногени - характеризується розладом шлунка, пітливістю, нудотою і блювотою, які наступають через 2 години після їжі. Також можливо прояв нападів сміху, плачу і т.д. Третя група - бліда поганка, опеньок сірчано-жовтий - викликають ураження печінки, нирок та інших важливих органів, провокуючи незворотні процеси.

З огляду на, що світ грибів дуже погано вивчений, то визначення, до чого відносяться гриби, досить умовні і нестабільні. Можливо вже завтра чергове відкриття змінить наше уявлення про них.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!