» » » Як ростуть гриби?

Як ростуть гриби?

Як ростуть гриби?

Гриби, подібно рослинам і тваринам, являють собою гігантське самостійне царство живої природи. Вони займають між ними якесь проміжне становище, так як поєднують в собі ознаки, властиві цим двом таксонам. За способом свого харчування, яке здійснюється шляхом всмоктування їжі, відсутності рухливості і необмеженого росту вони, безумовно, близькі до рослин, до царства яких їх і зараховували до останнього часу. Але в той же час гриби мають і деякі суттєві відмінності - вони бесхлорофілльние і не можуть використовувати сонячну енергію для створення органічних речовин з вуглекислого газу і води, як це роблять всі рослини. Для харчування їм необхідні, як і тваринам, тільки вже готові органічні речовини.

Світ грибів дуже великий і різноманітний, на нашій планеті їх вже налічують близько ста тисяч видів, проте ще далеко не все з них вивчені і описані вченими - мікології. Звідки ж така величезна кількість видів, запитаєте ви. Вся справа в тому, що гриби - це не тільки добре знайомі нам з дитинства боровики, рижики і маслюки, а й численні мікроскопічні одноклітинні види, всілякі дріжджі і цвілі. Але такі гриби - тема окремої розповіді, ми ж зараз більш детально поговоримо саме про грибах в їх повсякденному розумінні, розглянемо їх будову, з`ясуємо, як ростуть гриби і яким чином вони розмножуються.

будова гриба

Те, що ми звикли називати грибом, насправді лише його невелика частина, плодове тіло, що служить для розмноження, саме в ньому визрівають мікроскопічні суперечки, які з часом дадуть життя новим грибам. Кожне плодове тіло складається з шляпки та ніжки. Якщо придивитися до капелюшку уважніше, то з її нижньої сторони можна побачити або м`яку губку, що складається з безлічі трубочок, або віяло тонких пластинок. Залежно від цього гриби підрозділяють на губчасті і пластинчасті.



Плодові тіла утворюються на грибниці, яка знаходиться в грунті. Саме вона з наукової точки зору і є справжнім грибом. Грибниця, її ще називають міцелій, утворена тонкими, ніжними розгалуженим нитками (гифами), що нагадують густу сірувато білясту павутину.

Як і чому ростуть гриби

Якщо міцелію ніщо не заважає, він поширюється від точки проростання спори променеподібно на всі боки і густо пронизує собою субстрат. У міру свого розвитку він може проникати вглиб грунту або концентруватися у її поверхні. Говорячи про те, скільки ростуть гриби, необхідно уточнювати, про що саме йде мова. Міцелій усіх вищих грибів багаторічний, зростає він повільно, з початку весни і до пізньої осені, взимку його зростання повністю зупиняється. Плодові ж тіла у більшості вищих грибів дуже недовговічні, вони виникають і відмирають за один-два тижні - термін цілком достатній для того, щоб розвинулися і дозріли суперечки.

Багато гриби, наприклад білі або підосичники, утворюють поодинокі плодові тіла або ж ростуть невеликими групами, але буває і так що гриби ростуть колом, що складається з декількох десятків плодових тел. Діаметр такого кола, хоча правильніше буде говорити - кільця, часом досягає п`яти і більше метрів. Раніше люди не знали, від чого це відбувається, і схильні були приписувати таке чудо підступам лісових духів або витівок відьом. Пояснення ж цим загадковим «відьомський кола» виявилося дуже простим - зростаючий від центру на всі боки з однаковою швидкістю міцелій, відмирали в центрі від старості, а по краях успішно продовжував плодоносити, ось і виростали говорушки або сироїжки так, ніби хтось спеціально висаджував їх по колу. Видовище виходило досить цікаве. Якщо воно вас зацікавило, то відео, як ростуть гриби в формі «ведьминого кола» ви при бажанні з легкістю знайдете в Інтернеті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!